HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (IV.): Zpátky ke klasice, do rakviček přece mouka nepatří!

Co se s nimi stalo? Odpověď je jednoduchá: Výrobci totiž do těsta přidávají mouku, zatímco recept našich babiček nikdy žádnou neobsahoval! Jen čistě žloutkovou pěnu s cukrem a trochou citrónové šťávy. Zkuste je podle našeho původního receptu a uvidíte i ochutnáte sami ten neuvěřitelný rozdíl!

Plnit a zdobit je pak můžete libovolně, klasiku představuje obyčejná šlehačka, ale výborná je i pařížská, zkusit můžete také hutnější krémy (např. těžká paříž) a konce naplněných kousků nakonec smočte v rozehřáté čokopolevě.

Recept na domácí žloutkové rakvičky:
4 žloutky
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 kapky citrónové šťávy
tuk do formiček

Recept jak na to krok za krokem:

Připravte si formičky na rakvičky: Vytřete je rozehřátým tukem a vložte do chladničky, aby potěr ztuhnul. Žloutky šlehejte s cukrem a citrónovou šťávou asi 30 minut a pěkně hustou bílou pěnu plňte asi do poloviny až dvou třetin do připravených formiček.
Poskládejte je na plech a pečte při 180 ºC, dokud obsah nevyskočí nahoru (nutno neustále hlídat!). Pak rakvičky dosušte při 60 ºC dorůžova. Zchladlé kousky z formiček vyklopte, kovovou špičkou vykružte shora otvor, natlačte do něj ze sáčku šlehačku a povrch ozdobte vlnovkou.
Autor: (fra, -s-)

Napsat komentář