HOBBYMANIE(5)

Jak mít opravdu chutná rajčata? Předpěstujte si vlastní sazeničky, poradíme jak!

„Pokud nemáte skleník nebo pařník, je vhodné sazenice rajčat dát na záhon až po ,ledových mužích´, tedy v druhé polovině května,“ říká Stanislav Hecht, který o rajských jablíčkách ví snad všechno.
Podle něj je tedy ještě spousta času na to, abyste si sazeničky vypěstovali ze semínek: „Není dobré podlehnout tomu, že jsou teplé dny, zvrat může přijít kdykoliv a měli byste po rajčatech. Osobně doporučuju je vysazovat až poslední týden v květnu,“ radí.

Jak a do čeho vysít semínka?

Určitě si vystačíte třeba s kelímky od jogurtů. Pokud vám připadají ošklivé, můžete zvolit malé plastové nebo keramické květináčky. Někdo používá i papírové obaly na vajíčka. V každém případě dbejte na to, aby kelímky i květináčky měly odtokový otvor!
Pěstební nádobky nejprve naplňte asi 2 cm po okraj substrátem, popřípadě prosátou pařeništní hlínou, doplněnou kompostem.
Zemina by měla být před výsevem vlhká, ne však přemokřená. Do nádobek pak vysejte semínka (nejlépe po dvou), zakryjte vrstvičkou substrátu a zavlažte rozprašovačem. Nezalévejte, jen mlžte, aby se semínka nevyplavila!
Nádobky pak zakryjte tabulkami skla nebo průhlednou fólií, aby se vytvořilo mikroklima. Pamatujte, že substrát nesmí nikdy vyschnout, jinak by se proces klíčení neodvratně zastavil! Květináčky umístěte do prostoru, kde je teplota mezi 22 – 25 °C, například na okenní parapet. Pro zdárné naklíčení by teplota neměla poklesnout pod 18 °C.

Vzrostlé sazenice vysaďte na záhon až na přelomu května a června

Až se rostlinkám vyvinou první děložní lístky, je čas je začít přepichovat, nejlépe do truhlíků ve vzdálenosti 5 cm od sebe. Každé zaštípněte kořínek a vsaďte ji do zeminy, obohacené 1/3 rašeliny, až po děložní lístky. Podpoříte tak růst bohatého kořenového systému. Zalijte je kropítkem a už nepřekrývejte.
Sazeničky chraňte před prudkým sluníčkem, nejlépe se jim bude dařit v teplotách mezi 18 – 20 °C. Příliš vysoká teplota povede k „vytažení“ rajčátka do nevhodné výšky. Pokud se tak stane, zasaďte je potom do venkovního záhonu hodně hluboko. Nic se nestane, rajské jablíčko dobře zakoření i ze stonku. Vzrostlé sazenice přesaďte ven až koncem května nebo první týden v červnu, kdy už nebude hrozit žádný velký teplotní šok.
Náš tip: Semínka těch nejlepších odrůd rajčat, často u nás neznámých, si můžete objednat na webu Česká rajčata

Odborná spolupráce: ing. Stanislav Hecht, www.ceskarajcata.cz
Foto: Archiv a Pixaby.com

Napsat komentář