HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (V.): K rakvičkám nabídněte také zdobené věnečky!

Oproti větrníčkům mají věnečky jednu velkou výhodu: Můžete je naplnit prakticky jakýmkoli krémem nebo i šlehačkou, záleží jen na vaší chuti. Jiný velký rozdíl mezi nimi není, protože výchozí těsto bývá totožné. Samozřejmě použijte recept na odpalované těsto, který se vám osvědčil nejvíc. Také platí pravidlo, že věnečky bývají v troubě upečené o trochu dříve než větrníky, zejména proto, že nejsou tak vysoké a navíc mívají uprostřed charakteristickou „díru“.

Recept na čokoládový krém najdete ZDE

Bezva finta: Zkuste na jednom plechu nastříknout a upéct věnečky, které nebudou pravidelně kruhové, ale oválné. Získáte tak pohledné „sokly“ pod čokoládová velikonoční vajíčka z obchodu. Kousky samozřejmě naplňte vybraným krémem dle chuti.

A když je začnete na plechu s pečicím papírem z připraveného těsta vykružovat, potom myslete na to, že lepší jsou hned dvě „obrátky“ na sobě, což ovšem záleží na velkosti použité špičky.

Recept na odpalované těsto třikrát jinak:
S olejem a hladkou moukou: 500 ml vody
špetka soli 100 g rostlinného oleje 400 g hladké mouky 8 vajec
S máslem a hrubou moukou: 500 ml vody
180 g másla 350 g hrubé mouky 8 vajec
S máslem a polohrubou moukou: 250 ml mléka
110 g másla 220 g polohrubé mouky 4 vejce
Recept na čokoládový krém do věnečků:
1 čokoládový pudink, cukr dle chuti, 250 ml mléka, 50 g čoko-polevy v peckách (čokoláda na vaření), 250 g másla

Jak na to:

V rendlíku smíchejte pudink s cukrem, přilijte mléko, přidejte čokoládové pecky nebo čokoládu a za stálého míchání uvařte hustý pudink. Zchladlý pod folií (nevytvoří na povrchu škraloup) zašlehejte másla vyšlehaného do pěny. Krém naložte do sáčku s řezanou špičkou a plňte jím prokrojené zchladlé pečivo. Povrch věnečků ozdobte po namočení v rozehřátém fondánu čokoládovými motivy odlitými v plastových platech s předtištěnými obrázky (květiny, motýli apod.).

 

 

Napsat komentář