HOBBYMANIE(5)

Vybíráme stojací lampu do obýváku i ložnice

Zdroj hlavního světla už máte vybraný, nejen do obývacího pokoje je ale na místě pořídit ještě dodatečné osvětlení v podobě stojací lampy. Ptáte se proč? Lustr nebo závěsné světlo neosvítí celou místnost, navíc třeba při čtení nebo sledování TV oceníte mírnější světlo. A právě k tomu se hodí stojací lampa.

Lampu postavíte tam, kam potřebujete

Proč jsou stojací lampy tak oblíbené, když oproti nástěnným lampám zabírají přeci jen nějaký ten prostor? Můžete je postavit tam, kam potřebujete, bez nutnosti instalovat je do zdi nebo třeba nábytku. Navíc je můžete různě stěhovat. Jediným drobným omezením je elektrická zásuvka v blízkosti vybraného místa.

Jak vybrat tu pravou stojací lampu?

Stojací lampa má své místo v obýváku i ložnici, navodí příjemnou atmosféru, můžete si v její blízkosti číst knihu nebo sledovat televizi. Jejich nabídka je hodně široká, ptáte se, jak vybrat tu pravou?

Krok první: Máte na ni dostatek prostoru?

Ve srovnání s nástěnným světlem je stojací lampa o něco náročnější na prostor, proto není od věci si předem ověřit, že ji máte kam postavit tak, aby vás nijak neomezovala.

Náš tip: Kromě dostatečného prostoru je důležitá také blízkost elektrické zásuvky. Co kdyby vám do ní kabel nedosáhl?

Krok druhý: Lampa by měla ladit s ostatním interiérem

Kdo chce mít doma pěkně útulno, měl by se vyhnout zbytečnému míchání různých stylů. Lampu vybírejte tak, aby se hodila i k ostatnímu vybavení místnosti.

Krok třetí: Stačí vám lampa s jednou žárovkou, nebo jich potřebujete víc?

S ohledem na to, kde bude lampa umístěna, vyberte dostatečný zdroj světla. Když jeden nestačí, nebojte se vybrat si lampu s více žárovkami.

Náš tip: Bojíte se zbytečných výdajů za elektřinu? Sáhněte po lampě s LED žárovkami, které jsou úsporné. Zajímejte se také o jejich energetickou třídu.

Zdroj foto: fotobanka

Krok čtvrtý: A co materiál?

Úzce souvisí se stylem, vzhledem i tím, jak dlouho vám stojací lampa bude sloužit. I když se může zdát, že jde o detail, který je zbytečné řešit, opak je pravdou. Od materiálu se totiž odvíjí právě životnost lampy a její nároky na údržbu.

  • Stínidlo může být ze skla, ale i z papíru.
  • Pro výrobu stojanů se používá dřevo, které se hodí do každého interiéru, ale i kovy jako měď, chrom, nerez, bronz a mosaz.
  • Setkat se můžete i se stojanem z betonu, případně plastu.

Krok pátý: Jak náročná je lampa na údržbu?

Světlo přitahuje mouchy a mušky, které často zůstanou ve stínítku, na lampu se bude taky prášit. Třeba látková stínítka nejsou na údržbu zrovna snadná.

Před koupí lampy se tak zamyslete i nad tím, jak ji budete udržovat v čistotě. Není na údržbu příliš náročná? Jste ochotni té vybrané lampě věnovat nějakou tu péči a čas navíc?

Napsat komentář