HOBBYMANIE(5)

Z maminčina receptáře: Jak na to, aby rajská chutnala opravdu rajsky?

Domácí rajská omáčka od babičky nebo maminky, to je lahoda! Vzpomenete si ještě na její neopakovatelnou chuť? Připravit ji můžete se zeleninovým extra vařeným základem, anebo zkuste náš expres recept. Nicméně ruku na srdce: Ten první je bezkonkurenční!

Samozřejmě je řeč o rajské omáčce doma připravené, nikoli z  polotovaru! A dočista zapomeňte také na děsivou rajskou s kolínky ze školní jídelny, která leckomu tento báječný pokrm zprotivila. Pokud patříte do této početné skupiny, potom zkuste nahradit „ohýbané potrubí“ špagetami, přidejte pár masových koulí z mletého masa, ale může to být i pořádný kus vařeného hovězího, a stoprocentně si přímo nebesky pošmáknete.

Recept na rajčatovou omáčku na základu:
100 g 100 % tuku 1 menší cibule 1 mrkev 1 kořenová petržel kousek celeru 1 bobkový list špetka soli 1 l čistého neochuceného hovězího vývaru 2 lžíce hladké mouky 150 g g rajčatového protlaku sůl a krupicový cukr dle potřeby a chuti jemně strouhaný perník nebo řepný sirob

Jak na to krok za krokem (viz také fotonávod):

Na polovině rozehřátého tuku nechte v kastrolu na plotně zesklovatět drobně nasekanou cibuli, přidejte jemně strouhanou očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a vše krátce orestujte. Dále přidejte bobkový list a špetku soli, přilijte vývar či vodu a vařte vše do změknutí.
Zvlášť rozehřejte v kastrolu zbylý tuk, zaprašte jej moukou, přidejte ke krátce orestované světlé jíšce protlak, přilijte přes jemné sítko propasírovaný zeleninový vývar a vařte vše za občasného prošlehání do zhoustnutí. Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a strouhaným perníkem či sirobem.

Recept na rychlou rajskou omáčku „klasik“:
50 g 100 % tuku 1 menší cibule 2 lžíce hladké mouky 180 g rajčatového protlaku 1 l čistého vývaru nebo vody sůl a cukr dle chuti a potřeby perník na strouhání

Jak na to krok za krokem:

Na tuku zpěňte drobně nasekanou cibuli a zaprašte vše moukou. K vymíchané světlé jíšce přidejte rajčatový protlak, přilijte studený vývar nebo vodu a za občasného prošlehání základ vařte do zhoustnutí. Provařenou omáčku osolte a dle chuti oslaďte. Nakonec ji zahustěte jemně nastrouhaným perníkem.

Náš tip:
Hovězí vývar do základu na rajskou omáčku je skvělá věc, ale použijte raději dobrý vývar z kostí nebo masa. Na bujón z kostky zapomeňte, je příliš aromatizovaný, výrazný a chuť omáčky by nepříjemně pozměnil!

 

NEPŘEHLÉDNĚTE! Návod na pravou rajskou omáčku jsme převzali z časopisu Knihovnička recepty.

Napsat komentář