HOBBYMANIE(5)

Z notýsku farské Aničky: Perníkové koule s tvarohovým krémem

Není divu, jsou vskutku nepřekonatelné! Aniččiným slovům psaným nafialovělým inkoustem, který je místy rozpitý (snad za to můžou autorčiny slzičky?), jsme tedy museli dát opět za pravdu.
Letitý recept má pochopitelně svá specifika. V tomto případě je to sirob, který býval běžně k mání ovšem sehnat ho dnes je velké umění. Přesto pro vás máme jednoduché řešení: Nahraďte ho medem a věřte, že výsledek bude stejně dokonalý.
Podobně bez zjevných důsledků lze ošálit i tvarohovou náplň. Kuchařinka z malého města mívala po ruce vždy „echtovní“ z kvalitního domácího mléka, zatímco dnes si takový tvaroh může dopřát málokdo. Proto řídkou náplň zpevněte trochou želatiny – osvědčila se plátková.

Recept na perníkové koule s tvarohovým krémem:
125 g másla » 50 g hnědého cukru » 1 velké vejce » 100 g řepného sirobu (med) » 300 g hladké mouky » špetka soli » 1 lžička kypřicího prášku do pečiva » 0,5 lžičky jedlé sody » 1,5 lžičky mletého sušeného zázvoru » 1 lžička mleté skořice » po špetce mletého hřebíčku a nového koření » 125 ml podmáslí (bílý jogurt) » 3 lžíce sekaného kandovaného zázvoru (může být naložený); náplň: 50 g másla » 150 g moučkového cukru » 200 g bílého tvarohu » 3 plátky želatiny; na dohotovení: čoko poleva » moučkový cukr

Jak na to krok za krokem:

Měkké máslo prošlehejte s cukrem a postupně přidejte vejce se sirobem. Zvlášť promíchejte mouku se solí, „prdopečem“, sodou a kořením, sypkou směs zapracujte do máslového základu, přidejte nasekaný zázvor, dle potřeby podmáslí a těsto dobře propracujte. Lžičkou z něj odebírejte stejně velké hrudky a klaďte je ve větších rozestupech na plech s listem papíru na pečení. Kousky pak pečte v troubě vyhřáté na 170 °C cca 10 až 12 minut.
Papír s piškoty přetáhněte na položku a nechte je vychladnout. Mezitím nechte nabobtnat v troše vody želatinu a rozehřejte ji v mikrovlnce. Měkké máslo utřete krátce s moučkovým cukrem, přidejte tvaroh, z vymíchané směsi odeberte 2 lžíce a rozmíchejte je ve vlažné tekuté želatině. Želírující základ vmíchejte do celkového množství pěny, dobře vše propracujte a naplňte do sáčku s  hladkou špičkou.
Krémem k sobě slepujte vždy dva piškoty a kousky nakonec poprašte přes sítko moučkovým cukrem. Případně vždy jeden z piškotů smočte dopředu v rozehřáté čoko polevě. Kousky nakonec podávejte vychlazené a pěkně ztuhlé.

Napsat komentář