HOBBYMANIE(5)

Zázrak v ohrožení: Tyhle škvarkáče možná ani nedoděláte!

Je nad jiné lahodná; snoubí se v ní aroma i chuť křehkých škvarečků s osmahlou cibulkou a orestovanou strouhankou, podtržená černým pepřem. Když ale vydržíte až do konce, čeká vás požitek ještě větší…

Při přípravě náplně vás možná překvapí, že se na sádle zezlátlá cibulka zahušťuje strouhankou. Má to své opodstatnění: Strouhanka totiž stahuje mastnotu, které je ze sádla v kombinaci se škvarky víc než dost. A až budete na válu rozvalovat připravené bramborové těsto do podoby plátu vysokého asi 1 cm, určitě neunikne vaší pozornosti jeho netradiční, ale líbivá struktura.
Rádýlkem ji pak rozdělte na čtverce, do každého naneste lžičkou škvarkovou náplň, zabalte ji a v dlaních dotvarujte kulaté knedlíky. Válejte je svědomitě a dávejte pozor, aby byly dobře „zapouzdřené“, jinak se při vaření „rozběhnou“ a těsto i škvarky se rozmočí doslova na bláto.
Pokud ale zvládnete škvarkáče bez nehody, odměna vás nemine hned po jejich vyjmutí z vroucí vody. Rozkrojte jeden, dva a pokochejte se tou nádherou. Škvarky se na řezu tváří jako tmavé jantary, jen s tím rozdílem, že zatraceně dobře voní. Tak k nim rychle přidejte kysané zelí, polijte je zlatistou cibulkou a podávejte na stůl!

Recept na škvarkáče:

600 g vařených brambor sůl 2 vejce 250 g hrubé mouky případně strouhanka hrubá mouka na vál; náplň: 1 větší cibule 30 g sádla 20 g strouhanky 150 g škvarků mletý černý pepř sůl

Jak na to krok za krokem:

Zchladlé uvařené brambory oloupejte, jemně nastrouhejte (struhadlo na křen), hmotu osolte, přidejte vejce, mouku a vypracujte tužší těsto. Je-li řídké, přidejte mouku nebo strouhanku. Na pomoučeném válu z něj vyválejte plát silný asi 1 cm, rozdělte ji na čtverce, každý naplňte škvarkovou nádivkou a dobře uzavřete. Ve vroucí osolené vodě knedlíky vařte 10 až 12 minut.
Náplň připravíte tak, že na sádle orestujete mírně dozlatova nakrájenou cibuli, kterou zahustíte strouhankou a vše osmahněte dorůžova. Po vychladnutí přidejte škvarky a poněkud sypkou hmotu osolte a opepřete. Pokuste se z ní příliš neujídat!

 

Napsat komentář