HOBBYMANIE(5)

Znáte ho? Portugalský tygrovaný dort Diplomat nemá konkurenci

Dortů, jež se pyšní názvem Diplomat, objevíte na celém světě spousty, avšak tento je výjimečný. Nikoli proto, že má v názvu ještě přívlastek portugalský (bůhvíproč). Na řezu totiž zaujme vysokánskou vrstvou úžasně nadýchané náplně s originálním tygrováním, jež vzniká podle našeho receptu postupným vrstvením a střídáním světlé a tmavé, čokoládou obarvené pěny.

Bez nadsázky je to dort výjimečný, excelentní, hodný vysoce postaveného činitele v mezinárodních diplomatických službách, tedy velvyslance, ale i prezidenta, premiéra a ministra zahraničí, případně hodnostáře církevního nebo urozeného rodem. Ti všichni mají dle pravidel etikety nárok na oslovení „vaše excelence“ a samozřejmě mohou jaksepatří debužírovat na významných státních recepcích, banketech a hostinách. A když už si mohl prezident Miloš Zeman dopřát u příležitosti svých 70. narozenin s pozvanými hosty na Pražském hradě sladké želé s jedlým zlatem, proč bychom si my obyčejní v podhradí nemohli občas zakousnout nějakého toho diplomata nebo politika?!

Portugalský tygrovaný dort Diplomat:
6 vajec, 6 lžic krupicového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; sirup na svlažení korpusu: 1 lžíce cukru, 100 ml vody, 2 lžíce tuzemáku; 6 vajec, 50 g moučkového cukru, 11 plátků želatiny, 250 ml mléka, 200 g hořké čokolády, 500 ml smetany ke šlehání; poleva: 100 g tmavé čoko polevy, 2 lžíce zakysané smetany; na dohotovení: 250 ml smetany ke šlehání, kandované třešně, čokoládové filigrány apod.

Jak na to krok za krokem:

1. Z oddělených bílků vypracujte šlehačem sníh a zašlehejte do něj po lžících cukr a pak žloutky (jeden po druhém). Dále do pěny vmíchejte stěrkou mouku promíchanou s práškem do pečiva, těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a korpus při 170 oC upečte (cca 30 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat a vyklopte ho na podložku. Zcela vychladlý 1x prokrojte.

2. Spodní plát uložte zpět do formy či ráfku nastaveného na výšku po obvodu pruhem silnější fólie a pokropte ho sirupem svařeným v rendlíku na plotně z cukru a vody. Po odstavení do horkého sirupu vmíchejte tuzemák.

3. Připravte krém: V předstihu nechte nabobtnat v troše vody želatinu. V kotlíku nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem do zhoustnutí (nepřevařit!), zašlehejte do krému horké mléko a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu. Základ rozdělte na poloviny do 2 misek a do jednoho dílu vmíchejte rozehřátou čokoládu. Do tmavého i světlého základu dále vmíchejte polovinu pevné šlehačky (vypracovaná smetana ke šlehání) a pak polovinu sněhu vypracovaného z bílků.

4. Do středu korpusu v ráfku naložte vrchovatou lžíci světlé pěny a do středu uložte lžíci tmavé náplně. Takto střídavě postupujte, dokud nespotřebujete obě náplně. Pěna formu vyplní a vytvoří na hladině soustředné světlé a tmavé kruhy. Naplněnou formou klepněte o stůl, vrstvu náplně překryjte druhým piškotem a nechte vše v chladu cca 3 hodiny ztuhnout.

5. Ztuhlý korpus z ráfku uvolněte a povrch potřete rozehřátou čoko polevou vymíchanou se zakysanou smetanou. Bok dortu upravte vyšlehanou smetanou, ozdobte jí i povrch a na dekoraci přidejte kandované třešně s čokoládovými filigrány.

Náš tip: Základ dortu můžete péct v kruhové, ale i ve čtvercové formě. Ve druhém případě bude výsledkem vašeho snažení originální řez, který se dělí na kostky. Této skutečnosti je pak zapotřebí přizpůsobit dekoraci celého kousku.

 

Napsat komentář