HOBBYMANIE(5)

Bramborový ráj (III.): Chlupáče podle Uršuly Klukové

V Broumově proto, že zde má Uršula Kluková přímo na náměstí krásný dům a pravidelně zde tráví prázdniny. Zaujal ovšem i recept, protože jde opravdu o místní specialitu, která má v různých částech východních Čech jisté obměny. I nás nakonec nejvíc upoutala varianta se sušenými lesními houbami, ačkoli použít lze také čerstvé.

„Ovšem výsledek není takový. Hlavně sušené houby totiž dodají hotovému pokrmu nenapodobitelnou chuť a vůni, ačkoli je velice jednoduchý,“ prozradila nám herečka. „Houby se ale musí poctivých 30 minut smažit na sádle společně s pokrájenou cibulkou. Pokud to urychlíte, nebude to ono.“

Výsledek jsme mohli nakonec jaksepatří ohodnotit a nutno přiznat, že překvapil. Nejen nás, ale i Jiřinu Bohdalovou při natáčení přímo na místě. „Opravdu je to žrádlo k pohledání, nechala se slyšet moderátorka tohoto oblíbeného pořadu. A celý štáb jí dal za pravdu. Za malou chvilku se po houbových chlupáčích doslova zaprášilo.

 

Recept na broumovské střapáčky s houbami:
5 středně velkých brambor, polohrubá mouka (podle potřeby), 1 vejce, sůl, 3 velké hrsti sušených hub (mohou být i čerstvé), 1 velká cibule, sádla, škvarky, sůl, pepř

Jak na to krok za krokem:

V první řadě si připravte houby. Sušené je třeba namočit již den dopředu do vody a nechat je zregenerovat. Teprve než se pustíte do přípravy těsta, můžete je společně s vodou, ve které stály, 30 minut povařit. Poté je sceďte, ale vodu nevylévejte. Naopak ji odložte stranou. Na pánvičce pak nechte rozehřát trochu sádla, zpěňte na něm pokrájenou cibuli a přidejte okapané houby.

Vše za občasného míchání smažte asi 30 minut, houby pustí skvělé aroma. Mezitím jemně nastrouhejte oloupané brambory, přidejte k nim v míse celé vejce, špetku soli a postupně přisypávejte mouku, dokud těsto nemá odpovídající konzistenci (jako na chlupaté knedlíky). Použijete-li nové brambory, bude jí třeba více, naopak u starých není spotřeba tak velká. Těsto promíchejte a propasírujte přes cedník s většími kulatými otvory do hrnce s osolenou vroucí vodou.

Chlupáčky (vlastně jsou to halušky) vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je sceďte a smíchejte v míse s houbami usmaženými s cibulkou. Přidat můžete rozehřáté škvarky, pepř a vše dochuťte solí. Nakonec vmíchejte část vody, kterou jste si ponechali z vařených hub.

Napsat komentář