HOBBYMANIE(5)

Catherine, ja ťa veľmi ľúbim… Myslel Miro tuhle fajnovku?

Příchuť pravého marcipánu zastřenou lehce nugátovým akcentem dodá originální náplni jeden z upečených a jemně rozdrcených plátů těsta v kombinaci s mandlovým aroma (lze nahradit tuzemákem).
Použijte samozřejmě ten, který se vám nejméně vydařil; má například nerovné okraje, případně se rozlomil. Tence rozválené a následně upečené pláty těsta jsou totiž velice křehké a jakákoli manipulace s nimi musí být opatrná. Platí to i pro jejich snímání z pekáče. Pečte je proto raději na plechu obráceném vzhůru dnem, odkud je již snadno „sesunete“ na rovnou podložku…

Recept na Kateřinky s bílkovou pěnou:
500 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 150 g sádla, 3 žloutky, 2 lžíce sladké smetany, 100 ml mléka; krém: 1 jemně drcený upečený plát těsta, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, mandlové aroma, 2 lžíce meruňkového džemu, 180 g másla, 170 g moučkového cukru, 50 g kakaa; na dohotovení: 3 bílky, 200 g moučkového cukru, špetka soli, 1 lžička citrónové šťávy

Jak Kateřinky připravit (podrobný návod je také ve fotogalerii):

Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva a solí, přidejte sádlo, žloutky, smetanu, dle potřeby mléko a vše zpracujte v hnětači. Hladké těsto rozdělte na 3 díly, z každého vyválejte tenký plát a všechny upečte na plechu 38 x 42 cm bez zvýšeného okraje (plech můžete příp. obrátit).
Pláty se pečou při 170 °C dorůžova a nesmí ztmavnout. Proto je z rozpáleného plechu hned po vyjmutí z trouby sejměte! Jeden zchladlý plát jemně rozdrťte, přelijte v misce mlékem, dále přidejte vanilkový cukr, mandlové aroma (lze nahradit tuzemákem), džem a dobře vše propracujte. Zvlášť vyšlehejte máslo s cukrem, zašlehejte do pěny prosáté kakao a vmíchejte do ní ovocnou hmotu.
Propracovanou tmavou náplň rozetřete na jeden z plátů, přiklopte ji druhým a nechce vše do druhého dne v chladu proležet. Povrch nakonec potřete pěnou vyšlehanou v kotlíku nad párou z bílků s trochou soli, do které zapracujete po lžících moučkový cukr a citrónovou šťávu. Pěnu nad párou důkladně vyšlehejte (cca 30 minut), musí být opravdu tuhá! Povrch bílkové pěny ozdobte velkou lžící.

Náš tip:
Základ náplně tvoří jeden ze tří upečených plátů, který jemně rozdrobíte. Použijte vždy ten nejméně pohledný, případně plát, který se vám nechtěně rozlomil.

Napsat komentář