HOBBYMANIE(5)

Česká klasika aneb svíčková na smetaně, jak má být

Svíčková na smetaně jako zeleninová specialita? Proč ne, vždyť hlavně kořenové druhy tvoří základ této slavné omáčky! A nezapomeňte také na cibuli, nejlépe v karamelovém základu. Nezbytné je také koření, kde hrají důležitou úlohu aromatické jalovčinky, tedy plody jalovce. Zkuste recept s postupem, jak ho připravuje naší paní produkční pěkně krok za krokem. Na jeho konci je úžasná svíčková přesně, jak má být!

Pravá svíčková, je-li řeč o mase, není nezbytná. Klidně sáhněte po falešné a špalík dobře odblaňte a prošpikujte. Na klínky krájenou slaninu použijte vychlazenou (v tuhém stavu se s ní lépe pracuje) a přidejte i dva tři proužky mrkve. Zbylou zeleninu (výhodný je větší podíl mrkve kvůli barvě i chuti) pak pokrájejte či nastrouhejte na hrubé nudličky a přidejte k orestované cibuli, kterou jste obalili ve zkaramelizovaném cukru.
To je další příspěvek k neopakovatelné chuti, stejně jako přídavek koření s jalovčinami. Maso v zeleninovém základu se pak vyplatí ponechat pod poklicí v chladnoucí troubě přes noc (chutě se dobře spojí). Zvýšenou pozornost vyžaduje i zahušťování základu moukou s trochou vody, přídavek smetany a nebojte se ani práce s cedníkem při jeho pasírování (mixování odborníci nedoporučují).

Recept na hovězí svíčkovou na smetaně:
1000 g zadního hovězího (falešná svíčková) 100 g slaniny sůl mletý černý pepř 150 g 100% tuku 2 cibule 4 mrkve 1 větší kořenová petržel 1 malý celer 20 kuliček černého pepře 15 kuliček nové koření 15 jalovčinek 3 bobkové listy 0,5 lžičky sušeného tymiánu 50 ml octa 50 g cukru 2 lžíce brusinkové (rybízové) zavařeniny 150 g hladké mouky 500 ml smetany

Jak na to krok za krokem:

Maso prošpikujte polovinou slaniny (ideální jsou klínky) a několika proužky mrkve. Na tuku nechte zesklovatět cibuli, přidejte cukr a za stálého míchání jej nechte zkaramelizovat. Přisypte zeleninu, poduste ji (15 minut) a přidejte koření (jalovec podrťte). Na zeleninový základ položte osolené maso, přilijte ocet, kastrol zaklopte a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Po 30 minutách maso případně podlijte trochou vývaru (mělo by být ponořené do dvou třetin) a nechte je dalších 30 minut péct. Troubu pak vypněte a přiklopený kastrol v ní nechte nejlépe přes noc.

Na druhý den maso vyjměte, zeleninový základ v kastrolu přiveďte k varu a zvolna do něj vmíchejte směs vody s rozšlehanou moukou. Omáčku míchejte, aby se nepřipálila, dokud se mouka neprovaří (nesmí být po ochutnání cítit). Dochuťte ji solí, pepřem, octem, cukrem a přidejte zavařeninu.

Opět vše krátce povařte, přilijte smetanu a vše prohřejte (varem by se smetana mohla srazit). Hotovou omáčku propasírujte přes hustý cedník (špičák) do kastrolu, ve kterém jste rozškvařili nadrobno pokrájenou slaninu. Špek přidá omáčce významně na chuti.

Napsat komentář