HOBBYMANIE(5)

Císařovna Sissi a anorektička? Víme, že nejraději mlsala tenhle dortík!

Kdoví, možná je to jen mistrovský marketingový tah proslulých vídeňských cukrářů, protože jméno Sissi tu najdete u mnoha jiných pamlsků.  Ale v každém případě patří tento klenot mezi máslovými dorty k tomu nejfajnovějšímu ve světě cukrářského řemesla a právem si zaslouží přívlastek císařský.
Chcete ho také ochutnat? Pak pro vás máme recept vpravdě historický, pocházející přímo z Vídně. Zdejší cukrářští mistři si ho předávali z generace na generaci a nyní ho můžete vyzkoušet i vy.

Známe finty mistrů cukrářů

Již při přípravě šlehaného piškotového těsta s obsahem voňavé, jemně mleté zrnkové kávy vás udiví jeho jemná struktura. A uchovají si ji kupodivu i oba upečené kruhové pláty. Každý se přitom vyplatí po vychladnutí 1x prokrojit, pokud vám to jejich výška umožní. Buďte ovšem opatrní, protože jsou skutečně lehké jako vánek!
Stejně jako vypracovaný krém, na který najdete recept ZDE ►►►

 

Recept na dort císařovny Sissi:
4 vejce 200 g moučkového cukru 4 lžíce horké vody 250 g polohrubé mouky 5 lžiček jemně mleté zrnkové kávy 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; na formu: tuk a hrubá mouka; krém: 4 vejce 150 g moučkového cukru 2 sáčky vanilkového cukru tuzemák dle chuti 100 g jemně strouhaných vlašských ořechů 200 g másla; na dohotovení: meruňkový džem, čokoládová poleva

Jak na to krok za krokem:

Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte vodu. Zvlášť promíchejte mouku s kávou i „prdopečem“ a směs střídavě vmíchejte s pevným sněhem z bílků do žloutkové pěny. Opatrně vymíchané těsto rozlijte do 2 forem (průměr 20 cm) vytřených tukem a vysypaných moukou a při 165 °C korpusy upečte (15 až 20 minut). Po zchladnutí každý 1x prokrojte a připravte krém podle receptu, který najdete ZDE►►►

Náš tip:
Korunku z vytvrzené fondánové hmoty lze pozlatit barvou ve spreji, případně rozpusťte trochu prachové v kapce alkoholu. Na čokoládový povrch dortu ji ovšem usaďte až po zaschnutí a velice opatrně; zlacení po sobě totiž zanechává výrazné stopy!
Zdroj: Časopis Dortománie

 

Napsat komentář