HOBBYMANIE(5)

DORTOMÁNIE OBJEVUJE: Rozkoše filmové hvězdy Grety Garbo? Sex a tenhle dortík!

Řeči se mluví a voda teče, praví známé rčení, a je tedy otázka, kolik je na všech „drbech“ o Gretě Garbo pravdy. Není však vyloučeno, že si tento dortík skutečně zamilovala; je bez nadsázky bezkonkurenční především díky kombinaci nevídaného čokoládového karamelu s jemným žloutkovým krémem v náplni mezi fajnovými oříškovými bezé pláty.
Jejich pečení je snadné, ale na jeden problém zde určitě narazíte: Čtyři stejné čtvercové formy nemá k dispozici každý, zpravidla jen jednu. A tak je třeba těsto připravit ve 4 dávkách, což přípravu prodlouží. A poněkud riziková může být i příprava čokoládového karamelu (viz recept). Pokud se vám snad stane, že začne po přidání másla a čokolády hrudkovat, přilijte do pánve trochu horké vody a vše na mírném ohni zvolna vymíchejte. Opět to chvilku trvá, ale výsledek stojí za to!

Zamilovaný dort Grety Garbo:
16 bílků, 16 lžic krupicového cukru, 300 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 4 lžíce polohrubé mouky; čokoládový karamel: 10 lžic krupicového cukru, 100 ml vody, 120 g másla, 120 g hořké čokolády; žloutkový krém: 16 žloutků, 14 lžic moučkového cukru, 250 g másla; na dohotovení: pařížská nebo čokoládová šlehačka

Jak na to krok za krokem (viz také fotonávod pod článkem)

1. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zašlehejte cukr. Nastrouhané ořechy promíchejte s moukou, směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané lesklé pěny, těsto rozdělte na 4 díly a rozetřete do čtvercových forem 20 x 20 cm s listem papíru na pečení na dně. Pláty v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 15 až 20 minut). Máte-li pouze 1 formu, připravte těsto ve 4 samostatných dávkách, případně je vypracujte najednou, rozetřené na velkém plechu upečte a plát nakonec rozdělte na 4 stejně velké čtverce.
2. Než poslední plát vychladne, připravte čokoládový karamel: Na pánvi svařte cukr s vodou, a jakmile začne zkaramelizovat, přidejte máslo a pak nalámanou čokoládu. Hmotu při nízké teplotě dohladka vymíchejte, případně si pomozte trochou horké vody. Chladnoucím karamelem všechny 4 pláty potřete.
3. Připravte krém: V kotlíku v horké lázni vyšlehejte důkladně oddělené žloutky s moučkovým cukrem (pěnu nepřevařte!). Zchladlou zašlehejte po lžících do měkkého másla vypracovaného šlehačem doběla. Žlutý krém rozetřete na všechny 4 pláty upravené karamelem, uložte je chvíli v chladu a složte všechny na sebe. Celý korpus nakonec potřete hladce čokoládovou či pařížskou šlehačkou.
Autor: -iri-
Foto: Časopis Dortománie 08/2014

 

Napsat komentář