HOBBYMANIE(5)

Historické dorty: Co mlsala dětská hvězda Shirley Temple?

Přesvědčili jsme se už mnohokrát, že některé receptury se vyplatí po dlouhých desetiletích znovu „oprášit“ a uvést do nové reality. A našinci si na nich pak pochutnají se stejným gustem, jako dnešní pamětníci pokročilého věku za svých mladých let. Je to i případ tohoto dortíku. Kdo jej kdysi pro maličkou Shirley připravil, se už nedozvíme, avšak recept se uchoval a označit ho lze za jedinečný.
Mimo jiné proto, že ho ocení také lidé na bezlepkové dietě. Neobsahuje totiž ani gram mouky, úlohu plniva v těstě převzaly jemně strouhané lískáče. Výsledkem vašeho snažení tedy budou 3 fajnově jemné pečené pláty, jež se plní poctivým máslovým čokoládovým krémem. Je doopravdy poctivý, protože se nenastavuje vařeným pudinkem ani kaší. Přesto není těžký, ale hedvábně jemný. Pro milovníky čokolády je to tedy dortík jako stvořený!

Náš tip: Dortík dle naší receptury neobsahuje mnoho krému, což lze snadno napravit. Je pak výhodné netónovat druhou dávku čokoládou; krém ponechte světlý a v jednotlivých mezivrstvách na sebe oba druhy (tmavý a světlý) rovnoměrně vrstvěte. Docílíte tak na řezu výrazně pruhovaného efektu a dortík bude opravdu extra krémový.

Co budete potřebovat pro bezlepkový lanýžový dort Shirley Temple:
14 vajec, 280 g krupicového cukru, 100 g hořké čokolády, 280 g lískových oříšků, jemně strouhaná kůra z 1 citrónu, 50 ml tuzemáku; krém: 3 vejce, 120 g krupicového cukru, 100 g hořké čokolády, 200 g másla; na dohotovení: sekané lískové oříšky, 150 ml smetany ke šlehání, lanýžové pralinky: 70 ml smetany ke šlehání, 200 g čokolády, 100 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce tuzemáku, kakao na obalení

Jak na to krok za krokem:

1. V předstihu připravte základ na lanýžové pralinky: Smetanu ohřejte v mikrovlnce či v rendlíku na plotně téměř k varu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu, máslo, moučkový cukr a vše dohladka vymíchejte. Jemný základ ochuťte tuzemákem (dávku dodržte, byť postup svádí k vyššímu množství, krém by ovšem neztuhnul!) a nechte jej pod folií v chladu do druhého dne odležet. Z tuhé hmoty odebírejte lžičkou kousky o velikosti ořechu, ze kterých vytvarujete kuličky (truffles) a necháte je opět v chladu ztuhnout. Každou pak obalte v práškovém kakau.
2. Upečte korpus: Oddělené žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a po troškách do pěny zapracujte rozehřátou vlažnou čokoládu. Jemně nastrouhané „lískáče“ promíchejte se strouhanou citrónovou kůrou a směs vmíchejte stěrkou nebo metlou střídavě s pevným sněhem z bílků do vyšlehaného čokoládového základu. Pěnovité těsto rozetřete do 3 kruhových forem o průměru 26 cm vyložených papírem na pečení a korpusy v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 12 minut, péct se musí všechny najednou!). Hotové nechte vychladnout.
3. Připravte krém: V kotlíku nad párou vyšlehejte vejce s cukrem, rozehřejte v teplé pěně čokoládu a hmotu nechte zchladnout. Mírně vlažnou zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Získáte jemný hebký krém.
4. Jeden z upečených plátů uložte na podnos, pokropte ho tuzemákem a potřete větší čtvrtinou krému. Přidejte další plát a postup zopakujte. Složený korpus nakonec potřete zbylým krémem a nechte jej krátce zchladnout. Střed ztuhlého dortíku nakonec posypte nasekanými lískovými oříšky, po obvodu vytvořte pomocí sáčku s řezanou špičkou věnec větších pusinek a do středu každé posaďte lanýžovou pralinku.

Autor: Jiří Savinec
Realizátorka receptu: Marcela Matyášová

Zdroj:  časopis Dortománie 6/2015

Napsat komentář