HOBBYMANIE(5)

Hit vrcholícího léta: Broskvový západ slunce

Docílit tohoto efektu je velice snadné: Stačí na těsto urovnat na měsíčky nakrájené broskve v řadách vedle sebe v podobě žaluzií. Po zalití pudinkem a zapečení pod vrstvou pěny poněkud netradiční receptury se ovšem musíte při finálním porcování buchty „trefit“ ostrým nožem průběžně otíraným do mokrého ubrousku do středu zmiňovaných ovocných pruhů. Jinak tohoto velkolepého vzhledu nedocílíte. Dále samozřejmě platí, že je to moučník bezkonkurenčně delikátní.

Recept na broskvový západ slunce:
350 g hladké mouky
180 g moučkového cukru 220 g másla 2 vejce; náplň: 800 g sladkých tvrdších broskví 700 ml broskvového (jablečného) džusu 2 vanilkové pudinky; na dohotovení: 4 vejce 130 g pískového cukru 1 kelímek zakysané smetany

Jak na to krok za krokem:

K mouce přidejte moučkový cukr, máslo pokrájené na kostky, vejce a v robotu zpracujte rychle vše do podoby těsta konzistence lineckého. Můžete je nechat chvíli v chladu odpočinout (nutné to ale není), a na plechu s vyšším okrajem s listem pečicího papíru z něj vypracujte pomocí jednoručního válečku rovnoměrně silný plát. Povrch poklaďte v řadách měsíčky neloupaných odpeckovaných broskví (viz postup) a zalijte je pudinkem svařeným z vanilkového pudinkového prášku s ovocným džusem.
Pudink na broskve nanášejte horký, nesmí tuhnout! Koláč pak vložte do vyhřáté trouby (180 °C) a po dobu 30 minut ho předpečte. Mezitím vyšlehejte do pěny oddělené žloutky s cukrem a přimíchejte „zakysku“. Z bílků ušlehejte sníh, vmíchejte ho do žloutkové pěny a hmotu rozetřete na předpečený moučník. Vše pak v rozehřáté troubě zapečte (cca 15 minut). Pěna musí na povrchu zrůžovět.

Autorka: Marcela Matyášová
Foto: Jiří Savinec

 

Napsat komentář