HOBBYMANIE(5)

Jahody a sekt patří k sobě. Vyzkoušejte tuto kombinaci v podobě letního dortu!

Dalo by se říci, že obliba nadýchaných smetanových náplní (tzv. mousse) je dnes na vrcholu; tyto dorty jsou zkrátka v módě. A tak se objevují stále nové a zajímavé receptury. Posledním hitem jsou pěny ochucené šumivým vínem, a aby toho nebylo málo, je náplň v tomto případě dvoubarevná, efektně mramorovaná. Docílíte toho snadno, avšak překonat je třeba jedno úskalí: Kdo se těchto náplní nebojí, dobře ví, že se musí rychle vymíchat s rozehřátou želatinou a nutné je jejich další bleskové zpracování. V opačném případě často nečekaně ztuhnou a jsou nadále k nepoužití. A budete-li navíc míchat hned dvě různě probarvené náplně tohoto druhu dohromady, je třeba je připravit téměř naráz.
Dobře si tedy postup přípravy naplánujte a rozvrhněte, jakékoli prostoje jsou nežádoucí. A jakmile obě hmoty na upraveném piškotu v ráfku (viz recept) promícháte a povrch uhladíte, můžete si v klidu oddechnout a blahopřát si, že jste to zvládli. Výsledek stojí za to!

Náš tip:
Pěkně růžového zbarvení části smetanové pěny doplněné šumivým vínem docílíte pouze s použitím červené gelové potravinářské barvy. Použít můžete rovněž prolisovaný jahodový (malinový) džem nebo sirup, ale výsledek nebude tak intenzivní. V tomto případě je nicméně žádoucí pěkně výrazný kontrast obou náplní!

Co budete potřebovat:
100 g másla, 75 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 0,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva; jahodový džem na potření, 500 g jahod; krém č. 1 (růžový): 6 plátků želatiny, 5 lžic vody, 120 ml šumivého vína, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, červená gelová potravinářská barva (jahodový džem); krém č. 2 (bílý): 6 plátků želatiny, 5 lžic vody, 100 ml šumivého vína, 350 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru

Jak na to krok za krokem:

1. Měkké máslo vyšlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a postupně do pěny zašlehejte vejce (jedno po druhém). Pokud se základ srazí, není to na závadu. Dále do něj stěrkou zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva, těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 20 minut). Hotový nechte ve formě krátce vydýchat a pak ho vyklopte. Zároveň ho zbavte spodního papíru.
2. Zchladlý korpus vložte do formy či ráfku stejného průměru, povrch potřete hojně jahodovým džemem a přidejte část drobně pokrájených jahod (cca 150 g). Bok formy uvnitř obložte pruhem silnější fólie a přidejte po celém obvodu obklad jahodovými plátky (vybírejte stejně velké a bez dutiny!).
3. Připravte základ pro obě náplně: Veškerou želatinu (celkem 12 plátků) namočte ve vodě (cca 10 lžic), nabobtnalou rozehřejte a rozdělte do 2 misek na stejné části. Ve velké míse vypracujte z veškeré smetany ke šlehání (celkem 600 ml) a moučkového cukru (celkem 200 g) pevnou pěnu a rozdělte ji na 2 díly (jeden větší, druhý menší). Menší díl pěny obarvěte červenou gelovou barvou do sytě růžového tónu (nutno prošlehat metlou). Asi 2 lžíce růžové pěny vymíchejte s 1 dílem tekuté želatiny, kterou jste vymíchali se 120 ml šumivého vína, a vše zapracujte rychle metlou do celkového množství růžové pěny. Na bílou náplň použijte větší díl vypracované šlehačky, kterou rovněž ztužíte rozehřátou želatinou (druhý díl) vymíchanou opět s šumivým vínem (100 ml).
4. Růžovou náplň hned nalijte a rozetřete na upravený korpus v ráfku, povrch uhlaďte a rozetřete na něj bílou pěnu. Vidličkou obě vrstvy opatrně spirálovitě promíchejte (spodní růžovou pěnu vytahujte a obracejte ve vrchní bílé vrstvě), docílit musíte pěkných zatočených mramorovaných vírů nejen na povrchu, ale i v profilu obou náplní. Dort pak nechte v chladu odležet (cca 3 hodiny). Ztuhlý z ráfku opatrně uvolněte, zbavte ho nástavby (pruh fólie) a vychlazený hned podávejte.
Autor: -řís-
Hlavní foto: www.daskochrezept.de
Fotopostup: -iri-
NEPŘEHLÉDNĚTE! Návod na tento jahodový  dort jsme převzali z květnového vydání unikátního časopisu Dortománie 05/2015. Najdete v něm spoustu další inspirace. Nemusíte pro něj chodit do trafiky, v digitální podobě si ho stejně jako archivní čísla můžete objednat ZDE ►►►►►

Napsat komentář