HOBBYMANIE(5)

Na výzvědách u Italů: Jak dělají dort, zvaný jahodový šlehačkový mrak?

Není to žádný drobeček, ale pořádný obřík, byť na samém začátku byly jen 2 piškotové korpusy nevelkého průměru (20 cm) a šlehačka vypracovaná ze 400 ml sladké smetany. A přidat je rovněž třeba dobrý kilogram voňavých sladkých jahod. Tedy nic mimořádného, co se týče základních ingrediencí! Zpracujte je však dle našeho předpisu a dočkáte se malého překvapení.
A co víc, hotový dortík můžete podávat již po krátkém vychlazení, nevyžaduje zdlouhavé proležení, ale není na druhou stranu ani příliš trvanlivý. Prostě klasický šlehačkový dort. Přes to je výjimečný, protože jahody se do něj musí zapracovat v podobě lahodného provařeného sirupu a pyré (viz recept). A pokud by vám snad náplň přišla málo výrazná, potom do ní přidejte ještě trochu džemu z domácích zásob.

Náš tip: Jahody můžete při přípravě pyré doplnit trochou vody, nejsou-li příliš vyzrálé (obzvláště to platí pro ovoce z dovozu). Rozvařenou měl pak zjemněte pomocí mixéru, protože kupované plody bývají poněkud tvrdé. Naopak jahůdky z domácí zahrádky bývají šťavnaté víc než dost a netřeba je ani mixovat.

 

Co budete potřebovat pro šlehačkový jahodový mrak:
5 vajec, 1 žloutek, 200 g krupicového cukru, 80 g hladké mouky, 100 g kukuřičného škrobu, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, jemně strouhaná kůra z 1 limetky; jahodový sirup a náplň: 500 g jahod, 350 g krupicového cukru, 400 ml smetany ke šlehání; na dozdobení: 500 g středně velkých jahod

Jak na to krok za krokem:

1. Rozklepnutá vejce a žloutek vyšlehejte s cukrem a stěrkou do husté pěny zapravte mouku promíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Dále do těsta vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru, zvolna propracovanou hmotu rozlijte do 2 kruhových forem o průměru 20 cm s kolečky papíru na pečení na dně, povrch uhlaďte a oba korpusy v troubě vyhřáté na 170 °C  upečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí!). Hotové nechte ve formách krátce vydýchat, pak je uvolněte a přeložte na mřížku. Zcela vychladlé 1x prokrojte, získáte celkem 4 kruhové pláty.
2. Připravte náplň: Nakrájené jahody zasypte v rendlíku na plotně cukrem, přiveďte vše k varu a hmotu rozvařte na kaši, kterou scedíte přes jemné sítko (nechte ji volně vyklapat). Sladký tekutý sirup nalijte do větší misky a odložte ho stranou. A zcela vychladlou měl z cedníku zašlehejte do smetany vypracované do podoby hutné pěny (živočišnou šlehačku šlehejte se ztužovačem!).
3. Jeden z piškotových plátů vložte zpět do formy či ráfku stejného průměru vyloženého vyšším pruhem sinější fólie (vznikne nástavba) a potřete ho čtvrtinou teplého jahodového sirupu. Tekutinu nenechte zchladnout, zhoustla by příliš a práce s ní by byla obtížnější! Na takto upravený plát rozetřete čtvrtinu ochuceného šlehačkového krému a vše zaklopte dalším piškotem. Následuje opět potěr sirupem, další vrstva krému a třetí piškot. Takto dort postupně zcela složte, korpus z ráfku hned uvolněte a jeho povrch potřete zbylým krémem. Dort dozdobený celými jahodami podávejte nejlépe vychlazený!

Fotonávod krok za krokem najdete v galerii pod článkem včetně návodu na náplň a sirup ▼▼▼

Autor: -řís-

NEPŘEHLÉDNĚTE! Návod na tento jahodový  dort jsme převzali z květnového vydání unikátního časopisu Dortománie 05/2015. Najdete v něm spoustu další inspirace. Nemusíte pro něj chodit do trafiky, v digitální podobě si ho stejně jako archivní čísla můžete objednat ZDE ►►►►►

 

 

Napsat komentář