HOBBYMANIE(5)

Ovocný tunel, sladká tečka po grilování

Moučník doslova nabitý ovocem se pochopitelně hodí pro každé pohodové letní posezení. Osvěží, příjemně zasytí a navíc překvapí mozaikovou náplní, která na řezu vyhlíží vesele i lákavě. A co je rovněž velice důležité: V konečné fázi jeho přípravy můžete všechny překvapit hned dvěma různými dezerty.
První je pochopitelně zmiňovaný tunel, ovšem ze „zbytků“ můžete ještě vyčarovat pár báječných pohárů. Především vám zbyde menší díl piškotového plátu (vše záleží na velikosti použité formy na srnčí hřbet), ale i náplně obohacené pestrou směsí ovoce. Piškot tedy rozdrobte a střídavě tyto dvě složky navrstvěte do vyšších sklenic, povrch přizdobte šlehačkovými čepicemi, pohlednými kousky ovoce a vše zalijte trochou vaječného likéru. Dětem pak nabídněte variantu s ovocným sirupem.

Užitečný tip:
Aby byla mozaika na řezu výrazná a pestrá, vyplatí se použít ovoce dvou či více kontrastních barev. A budete-li tunel chystat pro slavnostní příležitost, potřete jeho povrch na závěr rozehřátou zavařeninou a polijte ho čokoládou. Exkluzivní ráz mu pak dodá zdobení marcipánovými nebo čerstvými jedlými květy.

Co budete potřebovat pro ovocný tunel s překvapením:
5 vajec, 100 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky; náplň: 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, jemně strouhaná kůra z 1 citrónu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce citrónové vodky, 6 plátků želatiny, 200 g libovolného čerstvého ovoce; na dohotovení: moučkový cukr

Jak na to krok za krokem:

Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr, pak žloutky (jeden po druhém) a opatrně po lžících do pěny vmíchejte mouku. Vypracované těsto rozetřete na plech 38 x 42 cm vyložený papírem na pečení (může být plech silikonový) a plát v troubě vyhřáté na 175 °C upečete (cca 10 minut). Hotový poprašte moučkovým cukrem, položte na něj list čistého papíru, pak textilní utěrku s vhodnou deskou a vše překlopte. Plech i původní spodní papír sejměte a piškot nechte zchladnout. Dle velikosti chlebíčkové formy z něj odřízněte pruh, který vtlačíte dovnitř (formu nejprve vyložte fólií!), a potřebovat budete ještě užší pruh na zaklopení.

Dále připravte náplň: V předstihu namočte ve vodce plátkovou želatinu a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce (max. 60 °C!). Tvaroh vymíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Hmotu vylehčete vyšlehanou smetanou (šlehačka), asi 2 lžíce pěny vmíchejte do vlažné tekuté želatiny, kterou hned nalijete do celkového množství pěny a metlou vše propracujte. Nakonec do krému vmíchejte na kousky nakrájené jahody s broskvemi, náplň naložte do formy vyložené piškotem, vše překryjte druhým plátkem, obsah přebalte fólií a tunel nechte v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny). Podávejte vychlazený poprášený moučkovým cukrem, dozdobený ovocem a rozdělený na plátky.

Autor: -tam-, -iri-

Zdroj: Knihovnička Recepty 6/2015

 

Napsat komentář