HOBBYMANIE(5)

Zimní neduhy vylečíte podomácku s přírodní apotékou

Jak se zbavit zimních neduhů přírodní cestou? Přinášíme vám několik užitečných tipů a skvělých babičkovských rad, které uleví a navíc jsou opravdu účinné. Většinu potřebných ingrediencí přitom každý z nás najde běžně doma ve své kuchyni.

Česnekové antibiotikum nejen na kašel

Už naše babičky věděly, že česnek je všelék. Ne nadarmo se mu říká přírodní antibiotikum. Pokud se cítíte zchvácení, trpíte záchvaty kašle nebo chcete užívat přírodní prevenci, připravte si česnekové antibiotikum. Syrový česnek užívejte už při prvních příznacích nachlazení. Po dobu dvou až tří dnů snězte dva až tři stroužky česneku.

Přísady: 6 stroužků česneku, 8 lžic cukru, ¼ litru vody

Oloupané stroužky česneku nasekáme nadrobno a zalijeme vodou s cukrem. Povaříme asi 10 minut a necháme uležet v chladu. Užívá se po lžičkách i několikrát denně. Zabírá velmi rychle na kašel.

Cibulový zábal na zahleněné průdušky

Osvědčený babičkovský recept, který uleví přes noc zahleněným průduškám.

Přísady: 2 velké cibule, 2 lžíce anýzu, 1,5 dcl vody

Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do vody společně s anýzem. Vaříme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna tekutina. Změklou cibuli zabalíme do plátýnka nebo utěrky, přiložíme na zahleněné průdušky a přelepíme. Většinou zabere hned napoprvé, ale pokud ne, lze proceduru zopakovat.

Cibule a med na nachlazení

Spolehlivý domácí lék.

Přísady: cibule, med

Cibuli nakrájíme a zalijeme medem. Směs necháme vyluhovat alespoň přes noc, poté užíváme během dne po lžících.

Lipový a bezový čaj pro snížení teploty

Naše babičky v pozdním jaru sbíraly a sušily květ lípy srdčité. Uchovávaly jej v plátěných pytlících v komoře. Na podzim a v zimě jako by našly! Jde totiž o zázračnou medicínu na prochlazení i snížení teploty.

Přísady: sušený lipový květ, horká voda

Dvě polévkové lžíce zalijeme litrem vroucí vody a necháme alespoň 10 minut luhovat. Poté scedíme a popíjíme. Můžeme dosladit medem.

Podobně jako sušené květy bezu a lípy pomůže srazit teplotu i obklad z octa.

Majoránka a křen, přírodní léky na kašel

Majoránkový čaj s medem

Přísady: majoránka, studená voda, med, citronová šťáva

1 lžičku sušené majoránky zalijeme ¼ litrem vody a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme louhovat zhruba čtvrt hodiny. Poté přecedíme. Podle chuti můžeme majoránkový čaj přisladit medem a citronovou šťávou. Pijeme po doušcích několikrát denně.

Křen s medem

Přísady: křen, med

Dvě lžíce křenu nastrouháme najemno a smícháme se lžící medu. Užíváme 3x denně jednu čajovou lžičku. Už chvilku po užití této přírodní medicíny se může spustit rýma, začínáme snadněji odkašlávat i lépe dýchat. Tato kombinace má totiž vysoký obsah vitamínů a vyznačuje se dezinfekčními a antibiotickými účinky.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář