HOBBYMANIE(5)

Konec zimostrázu v Čechách? Nenahraditelné buxusy ničí „trojský kůň“

Donedávna jsme mohli hovořit o štěstí, že v Česku se zatím Cylindrocladium buxicola Henricot (telomorfa Calonectria), jak se tato houba jmenuje, vyskytovala zatím jen zřídka. Ale velmi rychle a zpočátku neviditelně se už roku 1998 rozšířila v Belgii, následovalo Irsko (2001), Německo (2004), Nizozemí (2005), nyní postupuje do Chorvatska a dalších evropských zemí. Naše české zahrady nevyjímaje.

Proč se této zkáze říká trojský kůň?

Když se zákeřná choroba naplno projeví, je už žel na záchranu pozdě

Tato houba, pro buxusy smrtelná, působí pomalu. Až dva roky nemusíte vůbec poznat, že dřevina je napadená. Příznaky této jsou zpočátku nenápadné a snadno je přehlédnete. Až se projeví, je už pozdě. Začnou žloutnout jednotlivé větve, na starších listech se objeví tmavé skvrny, na spodní straně listů pak vzniká mycelium se sporami. Zákeřná houba má ráda vlhko a vyšší teploty (25 – 28° C).

ČTĚTE TAKÉ:  Nemoci buxusu: Po „trojském koni“ útočí i čínský motýl. Jak na něj?

Podle zkušených zahradníků je tento proces nezvratný a dřevina postupně uhyne. Zatím totiž ještě nikdo nenašel účinný „antivirový program“. Stejně jako odrůdy zimostrázu, které by tomuto napadení lépe odolávaly. Vědci zatím jen v laboratorních podmínkách zjistili, že částečně zabírají fungicidy s obsahem účinné látky carbendazim a prochloraz, stejně jako ostatní s výjimkou těch, které obsahují měď. To je ovšem slabá útěcha.
Nezbývá tedy než doufat, že se účinný lék podaří najít co nejdříve. Představa, že by nejen z našich domácích zahrad, ale z těch zámeckých s mnohasetletou historií zmizely všechny buxusy, které tvoří hlavní součást výzdoby, je skutečně děsivá…

Autor a foto: -jav-, Pixabay.com, s využitím poznatků rostlinolékařky ing. Evy Duškové

Zdroj: Zahradaweb.cz

Napsat komentář