HOBBYMANIE(5)

Extra banánové dorty: Tentokrát ochutnáme legendárního „kubánce“

Banány a čokoláda, to je osvědčená kombinace, zvlášť když toto ovoce utopíte ve vysoké vrstvě pařížské šlehačky na čoko piškotu a celý dortík nakonec přelijete čoko polevou. Přesně takovou strukturu má legendární kubánský dort, vrcholně oblíbený v cukrárnách nejen za časů bolševika, ale i dávno před ním.
Dát si v cukrárně kousek dobrého „kubánce“ je samozřejmě možné i dnes, ale můžete si ho také sami připravit. Celý a za ne příliš velkých nákladů! Upéct tmavý čoko piškot dle našeho receptu je příslovečná brnkačka, stejně jako založení vařeného základu pro pařížskou šlehačku.
Ovšem pozor: Nefalšovaná pravá „paříž“ vyžaduje kvalitní práškové kakao, zatímco v našem případě jsme zvolili variantu čokoládovou. A pak je tu ještě příprava čokoládové polevy a její finální rozetření na komplet celý dortík. Což bývá největší kámen úrazu. Vymíchanou chladnoucí tmavou a poněkud „tahavou“ hmotu je totiž třeba zpracovat doslova rychlostí blesku, takže i profesionál s tím může mít někdy problém. Pokud se vám to tedy nepodaří hned napoprvé, rozhodně si nezoufejte. Na kvalitu dortu nemají případné vizuální nedostatky pražádný vliv!

Náš tip: Při pokládání podélně rozpůlených a „citrónovkou“ zakapaných banánů do první vrstvy čoko šlehačky rozetřené na piškot dejte pozor, aby se pruhy ovoce nedotýkaly stěny ráfku! Finální úprava čoko polevou by na nich totiž nedržela. Než tedy dort polijete, potřete šlehačkový bok po celém obvodu trochou zbylé pěny, zároveň zatřete i nerovnosti.

 

Recept na fajnový kubánský dort:
3 vejce, 3 lžíce krupicového cukru, špetka soli, 2 lžíce oleje, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva; čokoládová šlehačka: 750 ml smetany ke šlehání, 300 g čokolády na vaření; k naplnění: 3 banány, 0,5 citrónu; na polití: 200 g čokolády na vaření, 6 lžic teplé vody, 1 lžíce másla, 3 lžíce smetany ke šlehání

Jak na to krok za krokem:

V předstihu připravte základ čoko šlehačky: V kastrolu rozehřejte ve smetaně čokoládu, vše vymíchejte a po přejití varem odstavte. Pod fólií uložte tekutinu do druhého dne v chladu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a šlehačem zapracujte do pěny olej. Z bílků se solí vyšlehejte sníh a vmíchejte ho stěrkou střídavě s moukou promíchanou s prosátým kakaem a práškem do pečiva do žloutkové pěny.
Těsto naložte do formy o průměru 22 cm (dno vyložte kruhem papíru na pečení) a korpus při 170 °C upečte (cca 15 minut). Vyjmutý z formy nechte vychladnout, vraťte ho pak zpět a rozetřete na něj tenčí vrstvu pěny, kterou jste vyšlehali ze zchlazeného svařeného základu.
Na šlehačku uložte oloupané, podélně rozpůlené banány pokapané citrónem a zakryjte je další, vyšší vrstvou šlehačky (část ponechte na ozdobení). Náplň uhlaďte a základ dortu v ráfku nechte v chladu ztuhnout. Mezitím rozehřejte v horké lázni čokoládu a zamíchejte do ní vodu. Dále přidejte máslo a nakonec do táhnoucí se hmoty vmíchejte smetanu.
Za občasného míchání polevu zchlaďte (musí být vlažná) a nalijte ji na povrch dortu vyjmutého z ráfku a uloženého na mřížce s listem papíru dole. Polevu rychle rozetřete hladce nožem (paletka) i na bok, a jakmile ztuhne, dozdobte dort pusinkami zbylé šlehačky a banánovými plátky smočenými v citrónové šťávě.

 

Napsat komentář