HOBBYMANIE(5)

Neobvyklá, ale lahodná kombinace: Krémové hruškové řezy

Hrušky s čokoládou, to je oblíbená kombinace, ale s tvarohem, to zná jen málokdo! Přitom podstat těchto řezů je prostá: Základ tvoří vylepšené linecké těsto, na které se naloží vrstva odjádřených, oloupaných a na plátky pokrájených hrušek zakapaných citrónem, aby nezhnědly.
Ta se vzápětí zalije tvarohovou pěnou s příměsí škrobové moučky, aby při pečení ztuhla. A ještě před tím, případně hned po upečení se posype strouhanou bílou čokoládou. Získáte šťavnaté řezy, které sice nejsou kdovíjak trvanlivé, ale na závadu to není, protože se po nich stejně rychle zapráší…

Recept na krémové hruškové řezy:
300 g hladké mouky » 200 g moučkového cukru » 200 g másla » 2 žloutky; ovocná náplň: 1 kg hrušek (mohou být čerstvé i kompotované) » 1 citrón; tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu » 100 g moučkového cukru » 2 vanilkové cukry » 2 žloutky, 4 lžíce škrobové moučky » 4 bílky » 4 lžíce krupicového cukru » 150 g bílé čokolády

Jak na to krok za krokem:

Mouku smíchejte s cukrem, přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky a nejlépe v hnětači vše rychle zpracujte do podoby tužšího vláčného těsta (typ linecké). Na pomoučeném válu z něj vypracujte plát o velikosti pekáčku (zbytek odložte stranou) a uložte ho na dno pokryté papírem na pečení.
Těsto v pekáči propíchejte vidličkou a poklaďte silnější vrstvou odjádřených, oloupaných a na tenké plátky nakrájených hrušek pokapaných citrónovou šťávou. V misce vymíchejte tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte žloutky, škrobovou moučku, opět vše promíchejte a pěnu vylehčete sněhem z bílků vyšlehaných s krupicovým cukrem.
Náplň rozetřete na vrstvu hrušek, povrch posypte nahrubo strouhanou bílou čokoládou a vše v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (cca 50 minut) Zchladlý moučník rozdělte na řezy, jež poprášíte moučkovým cukrem.

Náš tip:
Řezy můžete posypat bílou strouhanou čokoládou před pečením i po tepelné úpravě (viz postup). Ze zbytků těsta pak vypracujte menší plát, formičkou z něj vypíchněte kousky ve tvaru hrušek, upečte je a po obvodu ozdobte čokoládovou konturou. Dekorace poklaďte na upečené hotové řezy.

Napsat komentář