HOBBYMANIE(5)

Ze světa orientálních cukrovinek: Malajsijské kvítečky lásky

Nechybí samozřejmě sladkosti, jež nasytí i zrak. Pohádkově okouzlující, nevídané a neodolatelné. Do této kategorie patří rovněž kytičkové svatební koláčky z daleké muslimské Malajsie.

Natáhnout na trezírovací špičku plátek těsta a vymodelovat ho do podoby zvonku, který by se dal upéct a udržel si tvar, to je nápad, který svádí k zamyšlení a leckdo ho i vyzkoušel. Samozřejmě neúspěšně, protože ostrý hrot vše zhatí.

Objevili jsme ovšem technologii, díky které takové čarování s těstem zvládnete. Nikoli napoprvé, ale napodruhé či napotřetí se dílo možná podaří. Chce to zkrátka vydržet, než budete mít vše jaksepatří „v ruce“. Především zkuste těsto podle našeho receptu (ve skutečnosti je malajského původu) a hlavně si pro začátek vezměte na pomoc špičky spíše „tupé“. Výhodou je, vlastníte-li celý set, aby bylo z čeho vybírat. Navíc je třeba myslet na to, že jeden, dva kvítky na plechu jsou málo. Vhodných trezírovacích špiček je tedy zapotřebí přece jen trochu víc…

Recept na křehké zvonky plněné krémem:
200 g hladké mouky 20 g kukuřičné mouky 0,5 lžíce vanilkového pudinku 125 g másla 40 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 1 malé vejce; na dohotovení: arašídový krém (lísko-oříškový nebo kakaový máslový) cukrářské perličky fondánová (marcipánová) modelovací hmota

Jak na to krok za krokem:

Hladkou mouku promíchejte s kukuřičnou a pudinkem, směs přisypte spolu s moučkovým cukrem k tužšímu máslu pokrájenému na kostičky, přidejte extrakt, vejce a vše v robotu rychle zpracujte do podoby tužšího vláčného těsta (typ linecké). Nesmí se dlouho propracovávat, bylo by drobivé! Zabalené ve fólii uložte na 30 minut v chladu.

Z kousku těsta pak vypracujte na mírně pomoučeném válu menší plátek silný 4 až 5 mm a formičkou ve tvaru kytičky z něj postupně vykrajujte plátky. Okvětní lístky každého kousku stlačte mezi prsty do podoby silné čárky (vznikne hvězdička s delšími cípy), středem ho uložte na ústí menší trezírovací kovové špičky, cípy ohněte dolů a kousek zpracujte do podoby kvítku, tak aby oblé okvětní lístky spočívaly zčásti na podložce. Vytvarované kousky uložte na plech s papírem na pečení (dle počtu špiček, jež máte k dispozici) a lehce dorůžova je upečte (při 170 °C cca 15 minut). Z upečených kvítků hned vyjměte špičky, na zchladlých vytvarujte další kvítky a opět je upečte.
Středy zchladlých květů naplňte pomocí sáčku s ostře řezanou špičkou trochou krému, do středu každé pusinky přidejte perličku a špičaté konce kvítků opatřete zelenými kalichy z probarvené fondánové hmoty. Tvoří je menší vypíchnuté hvězdičky, jež na květ přilepíte potřené alkoholem.

Náš tip:
Nechcete-li k upečeným a krémem plněným kvítkům vypichovat lístky z plátků zeleně probarvené fondánové či marcipánové hmoty (vyplatí se do nich otisknout strukturu žilnatiny), potom je doplňte větvičkami vhodných pokojových rostlin.

Napsat komentář