HOBBYMANIE(5)

Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos

Samotné rybí maso je lehké, snadno stravitelné, ale v tomto případě vstupují do hry ještě další ingredience. V první řadě jsou to natvrdo vařená vejce, která tvoří spodní vrstvu. Následují plátky lososa nakrájené z filetu (běžně k dostání, občas i s výraznou slevou), trocha citrónové šťávy, kterou si můžete dochutit na samý závěr i porci na talíři, další v pořadí je krémově hustá smetana, která náplň při pečení spojí, a pak ještě strouhaný tvrdý sýr posypaný bylinkami. Naší chuti svědčí spíše sekaná petrželka, ale nic nezkazíte s trochou šalvěje, případně koprem, který je ovšem poněkud výraznější. Nicméně milovníci skandinávských rybích specialit tuto chuť určitě uvítají. Z výčtu ingrediencí je tedy zřejmé, že z dietního lososa se nakonec stala malá kalorická bomba. Ale úžasná!

Co budeme potřebovat:

400 g listového těsta 300 g uzeného lososa (filet) 3 natvrdo vařená vejce 0,5 citrónu 0,5 kelímku krémové smetany 100 g tvrdého sýra (eidam apod.) bylinky dle chuti (petrželka, kopr apod.) muškátový oříšek 1 vejce na potření

Jak na to:

Z těsta vypracujte dva pláty a z obou vykrojte tvar ryby. Jeden přeložte na plech s papírem, potřete rozšlehaným vejcem a v ploše propíchněte několikrát vidličkou. S výjimkou lemu po obvodu o šíři 2 cm poklaďte těsto kolečky natvrdo vařených vajec a rozložte na ně plátky lososa silné asi 15 mm.

Maso zakapejte citrónovou šťávou a potřete krémovou smetanou. Následují sekané bylinky podle chuti, špetka jemně strouhaného muškátového oříšku a vrstva nahrubo strouhaného sýra. Než na sýr uložíte vrchní plát těsta, vytvořte v jeho povrchu s výjimkou lemu po obvodu kruhovou vykrajovačkou šupiny a po uložení na naplněný plát jejich okraje stlačte. Vidličkou narýhujte hřbetní ploutev a ocas, dole připojte z odkrojku vytvarovanou břišní ploutev a za hlavu ještě malou ploutvičku a oko. Povrch potřete rozšlehaným vejcem, vložte vše do trouby vyhřáté na 200 °C, po 10 minutách teplotu stáhněte na 180 ºC a rybu dopečte dozlatova.

 

Napsat komentář