HOBBYMANIE(5)

Pečeme svatební koláčky nekoláčky nebesky nadýchané

Nicméně nejprve pro vás máme jedno důležité varování: Ještě než je vyjmete upečené na plechu z trouby, vyžeňte všechny zvědavce z kuchyně, protože kdokoli ochutná, bude chtít další zas a znovu. Takže by nakonec nezbylo vůbec nic.

Původ řady dobrých receptů je vlastně velice nejistý, byť se doma předávají z generace na generaci. Někdy se dají vystopovat v prastarých kuchařských knihách, jindy si ho naše babičky či maminky jejich maminek opsaly od neznámých pekařek při různé příležitosti, zatímco dnes si je ženské předávají na diskusních portálech na internetu. A žádné tajnosti s nimi nedělají, což je i případ tohoto předpisu, jehož původ nám prozradila jistá paní Jarmilka, která ho převzala od Evy Páclové – návštěvnice známého webu www.peceni.info.

Zaujal nás, a tak jsme ho zkusili. A skutečně jsme při dokončování těchto koláčků ochutnávali tak intenzivně, že nezbyly téměř žádné pro potřeby fotografování. Nicméně jsme se nakonec dozvěděli, že na Moravě se prý tyto koláčky pečou běžně. Pokud je už tedy znáte, nemějte nám za zlé, že jsme je vybrali. Najdou se i spousty jiných, kteří je náležitě ocení…

Recept na koláčky nebesky nadýchané:
25 ml mléka 60 až 80 g čerstvého droždí (ideální je vážené) 2 vejce a 3 žloutky 750 g hladké mouky špetka soli 100 g krupicového cukru 500 g másla; náplň: 750 g měkkého bílého tvarohu jemně strouhaná kůra z 1 citrónu 3 bílky 210 g krupicového cukru rozinky nabobtnalé v tuzemáku; na dohotovení: máslo tuzemák jemně strouhané vlašské ořechy moučkový cukr

Jak na to krok za krokem:

Droždí rozdrobte do studeného mléka v menší misce a metličkou do tekutiny zašlehejte vejce a žloutky. Zvlášť promíchejte v míse mouku se špetkou soli a cukrem, přidejte nahrubo strouhané tuhé máslo a mlékem s rozpuštěnými kvasnicemi a zašlehanými vejci včetně žloutků zadělejte vláčné těsto. Mísu překryjte fólií a vše uložte do druhého dne v chladu (chladnička).

Odpočinuté a na válu krátce převálené těsto rozdělte na 4 díly a vždy z jednoho vypracujte plát silný 4 mm (zbylé díly uložte do chladničky!). Z plátu vypíchněte formičkou o průměru 3 až 4 cm kolečka, na každé naložte pomocí sáčku s hladkou špičkou trochu náplně (viz níže). Do středu kopečku mírně vtlačte v tuzemáku nabobtnalou rozinku a vše do plátku těsta pečlivě zabalte.

Drobné bochánky pokládejte na plech s papírem na pečení spojem dolů a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečte mírně dorůžova (cca 8 až 10 minut). Ještě horké smočte po jednom v tuzemáku vymíchaném s rozehřátým máslem a hned je obalte ve směsi strouhaných ořechů s moučkovým cukrem.
Základ náplně tvoří měkký bílý tvaroh, do kterého zapracujete sladkou bílkovou pěnu (pevný sníh vyšlehaný s cukrem) a jemně strouhanou citrónovou kůru. Postup najdete v naší fotogalerii.

 

Napsat komentář