HOBBYMANIE(5)

Pipi steak s pivními ledovými kostkami

Opravdová specialita pro milovníky nevšedních chutí, v tomto případě důrazně nahořklé a přes to velice jemné. Křehké kuřecí maso příjemně doprovodí, ačkoli na první ochutnání je to zážitek poněkud nezvyklý. Chuť piva totiž dominuje nejen v hustém bešamelově přelivu (ještě víc ji podtrhuje strouhaná niva, kterou je zahuštěný), ale také v ledových kostkách, jež se ve zmíněné omáčce na povrchu okořeněných a orestovaných plátků pozvolna rozpouštějí.
A aby toho hořkého nebylo na talíři málo, lehce svíravou chutí vyniká rovněž zelený estragon, v ledových kostkách medové barvy rafinovaně začarovaný. Hledáte-li něco opravdu výjimečného, potom musíte tento kuřecí steak s pivním přelivem a pivními kostkami zkusit. Jeho příprava je snadná.

Kuřecí steak s pivním přelivem:
800 g kuřecích prsou, sůl, mletý bílý pepř, olej; pivní přeliv: 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 75 ml světlého ležáku, 50 ml smetany na vaření, 50 g nivy; pivní kostky: 75 ml světlého ležáku, 1 lžička solamylu, pár snítek čerstvého estragonu (může být například i petrželová nať)

 

Jak na to: (Fotopostup krok za krokem najdete pod článkem)

Nejprve si připravte mražené pivní kostky: Pivo přiveďte k varu a zahustěte je solamylem (nezapomeňte moučku rozpustit v troše studené tekutiny). Zchladlou směs nalijte do tvořítek na led a do každého dílku ponořte malou snítku estragonu. V mrazáku nechte kostky zamrazit. Steaky z kuřecího masa (nakrojená prsa) lehce naklepejte, osolte je, poprašte mletým bílým pepřem, na rozpáleném oleji je na pánvi z obou stran orestujte dozlatova a uložte do nahřáté misky pod pokličkou.
Připravte si pivní přeliv: V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku, kterou zředíte pivem. Dále do směsi zašlehejte smetanu, nastrouhanou nivu, za stálého míchání ji provařte, dokud se sýr nerozpustí, a odstavte. Steaky na talířích s vařenými brambory přelijte připraveným pivním přelivem, na každý uložte jednu pivní kostku a podávejte.

Napsat komentář