HOBBYMANIE(5)

Pro labužníky: Králičí hřbet v jogurtu s rozmarýnem

Opravdu jen málokoho by napadlo zkombinovat bílý jogurt s česnekem, citrónovou a pomerančovou šťávou, přidat lístky, případně malé mladé snítky rozmarýnu (ideální je čerstvý, vypěstovaný doma na terase či za oknem), a pak ve vzniklé „břečce“ maso den nebo dva marinovat. Samozřejmě v chladničce!
Také se nebojte veškerou marinádu v pekáčku s masem ponechat, rozhodně ji před pečením z masa neslévejte! Dá vzniknout fantastickému výpeku, ve kterém po dokončení rozeznáte pouze zmíněný rozmarýn. Opravdová lahůdka pro chuťové buňky.

Ve stejné úpravě můžete samozřejmě zkusit i již zmiňované skopové nebo jehněčí (jsou z pohledu aroma ještě výraznější) a stejnou technologii můžete rovněž aplikovat na maso kuřecí. I v tomto případě rodinu u nedělního oběda, případně návštěvu, příjemně překvapíte.

Recept na králíka v jogurtové marinádě:
2 oddělené králičí hřbety 300 g bílého jogurtu 1 citrón 1 pomeranč 4 stroužky česneku 3 snítky čerstvého rozmarýnu (může být i drcený suchý), 100 ml dobrého oleje sůl černý mletý pepř

Jak na to krok za krokem:

Do jogurtu v misce přilijte šťávu vymačkanou z celého citrónu a pomeranče, olej, přidejte prolisovaný česnek, čerstvý nebo sušený rozmarýn, sůl, pepř a vše promíchejte. Králičí hřbety osolte a opepřete, vložte je do připravené marinády a nechte alespoň do druhého dne v chladničce marinovat.
Králíka můžete také naložit přímo do pekáčku, ve kterém maso budete péct. Na druhý den vložte pekáček do trouby (řídkou marinádu v žádném případě neslévejte) a vše pečte při teplotě 200 °C. Zpočátku přikryté, ale jakmile začne maso růžovět a je při vpichu měkké, dopečte je bez poklopu.
Výpek získá charakteristickou chuť i vůni po česneku a rozmarýnu. Hřbet opatrně rozdělte na kousky (maso nakrojte nožem a páteř rozdělte nůžkami) a podávejte je s bramborami v různé úpravě.

Napsat komentář