HOBBYMANIE(5)

Pro labužníky: Oblečte vepřovou panenku do listového závoje!

Jestliže tuto úpravu ještě neznáte, potom to urychleně napravte, protože nevíte, o co se připravujete. Nepoznat chuťový prožitek, který je na konci tohoto nevšedního pečení, je opravdový hřích! Hlavní roli zde samozřejmě hraje použité kvalitní maso, ale také anglická slanina, krájená nejlépe na velké plátky, a pak ještě špenát.

Použijte ovšem čerstvý listový, nikoli mraženou zelenou břečku. Sice je to práce navíc, než ho odstopkujete, operete, osušíte a podusíte na cibuli osmahnuté na dobrém špeku, nejlépe domácím, ale vyplatí se to. Nejenže skvěle chutná, ale významně se podílí také na vzhledu tohoto kulinárního díla. Musíte ale upečenou panenku nakrájet na plátky.

Podávejte ji pak teplou, ideálně s pečeným bramborem ve slupce, doplněnou holandskou, šafránovou nebo jinou jemnou omáčkou s bešamelovým základem. Výborná je ale i zastudena, třeba jako součást rautového stolu.

Co budete potřebovat:

200 g listového těsta cca 300 g vepřové panenky 200 g listového špenátu 100 g anglické slaniny 100 g uzené slaniny (špek) 3 stroužky česneku 1 cibule sůl černý mletý pepř 1 vejce na potření

 

Jak na to krok za krokem:

Na pánvi vyškvařte pokrájený špek, ke zlátnoucím škvarečkům přidejte jemně nasekaný česnek a orestujte ho (rozvoní se). Následuje cibule, a když zesklovatí, přidejte oprané a osušené špenátové listy bez stopek. Rychle je orestujte, poduste, aby neztratily barvu, osolte, opepřete a po odstavení nechte vychladnout.

Z těsta vypracujte větší obdélníkový plát, poklaďte jej plátky anglické slaniny a do vrstvy špenátu uložte panenku. Pečlivě ji zabalte (zapracujte konce), přeložte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a několikrát těsto nahoře nožem šikmo nařízněte, aby mohla při pečení unikat ven pára. Pečte ji asi hodinu; 15 minut při 200 ºC a pak teplotu stáhněte na 170 ºC.

Napsat komentář