HOBBYMANIE(5)

Pro labužníky: Už jste někdy ochutnali chřestový chléb? Upečte si ho sami!

Pouze labužníci vědí, jaký je rozdíl mezi chřestem vyběleným a zeleným. Ovšem ani oni nemají tušení, že se tento zajímavý zeleninový druh dá použít také k přípravě ještě zajímavějšího domácího chleba. Pečení je to přímo zázračné, protože na jeho začátku je těžké lepivé těsto, obtěžkané nejen špalíky vařeného chřestu, ale i sýrem, olivami a sušenými rajčaty.

Málokdo by věřil, že vykyne, ale uvidíte sami, že se to podaří. Stejně jako následné pečení. Na povrchu už možná bude pěkně křupavá kůrka, ale uvnitř stále vlhko až lepivo, což odhalí test špejlí.

Ale vydržte! Hlavně pak myslete na to, že bochánek je třeba z formy co nejdřív vyklopit na mřížku, aby se vydýchal. V opačném případě se zapotí, a to je konec. Chlebík je pak určený k rychlé spotřebě, což ovšem ani tak nebude určitě žádný problém.

Co budeme potřebovat

300 g chřestu 200 g hladké mouky 1 sáček sušeného droždí sůl 1 vejce 100 ml olivového oleje 100 ml mléka čerstvý tymián 100 g nakládaných sušených rajčat 100 g vypeckovaných černých oliv mletý černý pepř 100 g strouhaného tvrdého sýra (čedar, eidam, ementál…)

Jak na to

Výhonky chřestu oloupejte, pokrájejte na špalíky dlouhé 3 cm a povařte je v osolené vodě. Ne příliš měkké sceďte. V míse smíchejte mouku s droždím, špetkou soli a pepře, přidejte sekaný tymián, vejce a olej a vlažným mlékem zadělejte těsto. Dobře je vypracujte a vmíchejte do něj chřest (pár kousků odložte na ozdobu).

Dále přidejte olivy, pokrájená rajčata a asi 70 g jemně strouhaného sýra. Těsto přeložte z mísy do chlebíčkové formy vytřené olejem a pod folií je nechte v teple vykynout. Jakmile nabude o polovinu, fólii sejměte a povrch posypte zbytkem sýra a ozdobte odloženým chřestem a olivami. Chlebík pečte při 180 ºC  asi 35 až 40 minut, hotový z formy hned vyklopte a nechte na mřížce vydýchat.

Napsat komentář