HOBBYMANIE(5)

Rady pro začínající zahrádkáře: Proč je nutné „vyštipovat“ rajčata

Nejprve je třeba si vysvětlit, že následující rady se týkají jen rajčat tyčkových. Ty keříčkové (determinantní) se vyštipovat nemusí, protože rostliny jsou zakončeny květenstvím. Naopak u tyčkových roste hlavní stonek stále dál a výše – jestli je necháte přírodě na pospas, mohou dosáhnout výšky i několika metrů.

Co jsou to zálistky neboli fazochy

Pojem „fazoch“ znají velmi dobře i vinaři. Jde o neplodné výrůstky, které je třeba hlavně v blízkosti hroznů vylamovat. Ze stejného důvodu tak činíme i u rajčat. U nich poznáte neplodné výhonky velmi snadno: Vyrůstají v paždí listů na hlavním stonku v paždí listů, proto se jim také česky říká zálistky.
„Tyto zálistky je třeba pravidelně odstraňovat,“ radí odborník na pěstování rajčat Stanislav Hecht ze Sluneční farmy ve Vykáni. „Jinak dojde k nadměrnému zahušťování listí, rostlina je potom náchylnější k chorobám a bude mít také méně a drobnějších plodů.“ Podle něj je ale chyba dbát na „babské rady“ a odstraňovat i další listy u rajčat. „Plody sice budou větší, ale bez chuti,“ dodává.

Řezat, vyštipovat nebo vylamovat?

dav

Použití nože pro odstraňování zálistků odborníci nedoporučují. Mohlo by dojít k poranění rostliny a zanesení infekce. Jednodušší je uchopit výrůstek za vršek a z paždí jej vylomit. Můžete ho také vyštípnout nehty. Poraněných míst se nedotujete, aby nedošlo k bakteriální nákaze.
Vylamovat fazochy je třeba pouze mladé ve velikosti maximálně 3 až 10 cm, přerostlé raději ponechte, abyste nepoškodili zbytek rostliny, Vyštipovat musíte pravidelně, a to nejméně jedenkrát za týden. Jen tak budete mít zaručenou bohatou úrodu rajčat.

Napsat komentář