HOBBYMANIE(5)

Recept od mlsných Číňanů: Knedlíčky s vůní Orientu

Vyhlížejí jako malé váčky ozdobně zakončené, ale vlastně jde o tence vyválené plátky těsta s náplní uvnitř, které se šikovně obalí, okraje plátků se zároveň prsty nařasí, stisknou a pak opatrně zakroutí. Vzápětí lem doslova rozkvete jako karafiát. Tenké plátky těsta můžete vypracovat ručně (vytahují se prsty), anebo použijte váleček, v tomto případě jsme pracovali s jednoručním, jakým domácí cukrářky rozvalují marcipánovou hmotu.
Zajímavostí je, že těsto je kynuté (zadělává se droždím), ale po vykynutí se převálí na pomoučeném válu a zapracuje se do něj ještě kypřicí prášek. Což je věc nevídaná! Nicméně výsledkem není kupodivu těsto mechově nadýchané, ale vláčné, měkké, na povrchu lesklé. Knedlíčky se totiž nepečou, ale vaří v páře. Typicky čínská je i masová směs, kterou jsme použili – vepřové z kýty s rozšlehanou škrobovou moučkou. Po orestování na pánvi získá rosolovitou konzistenci.

Recept na čínské knedlíčky plněné masem:
200 ml teplé vody
10 g droždí 500 g hladké mouky 0,5 lžičky prášku do pečiva; masová náplň: 150 g vepřové kýty špetka soli 1 lžička cukru mletý černý pepř kousek čerstvého jemně strouhaného zázvoru 1 lžíce sójové omáčky 2 lžíce škrobu 150 ml hovězího vývaru 2 lžíce oleje 1 cibule 2 stroužky česneku

Jak na to krok za krokem:

V teplé vodě rozpusťte droždí, přidejte mouku, sůl a zpracujte vše do podoby pružného těsta. Pod ubrouskem je nechte vykynout. Zvlášť pokrájejte maso na kostičky, přidejte sůl, cukr, pepř a smíchejte vše se strouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Směs zalijte studeným vývarem, ve kterém jste rozmíchali škrob, a orestujte ji prudce po krátkém odležení na pánvi s osmahnutou cibulí a nasekaným česnekem.
Jakmile náplň zesklovatí, odstavte ji a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál, převálejte je a zapracujte do něj hnětením prášek do pečiva. Z těsta pak vypracujte dlouhý pruh, který rozdělíte nožem na špalíčky. Z každého vypracujte válečkem tenký plátek, vložte do něj kopeček masové směsi, okraje vytáhněte nahoru, nařaste je, stlačte a zakruťte, aby výsledkem byl malý váček. Knedlíčky vyrovnejte na pařák ve větším kastrolu s vodou a vařte je v páře asi 10 až 12 minut pod pokličkou.  (iri)

Náš tip:
Čínské plněné knedlíčky máčejte ještě teplé v dobré sójové omáčce. Podávat je nicméně můžete i studené, chutnají fantasticky!

Napsat komentář