HOBBYMANIE(5)

Recepty starého c.k. mocnářství: Božský vídeňský tvarohový řez

Vídeňský řez má celou řadu podob, ale princip je vždy stejný: Mezi 2 pláty, spíše pruhy mechového piškotu je naložená vydatná vrstva ovocné zavařeniny, nejlépe pikantní rybízové, a ještě o dost vydatnější pruh smetanového máslového krému. V tomto případě je čistě tvarohový, ale může být například i kokosový se stejně ochuceným vařeným pudinkovým základem. Krémem pak potřete také povrch a boky složeného hranolku, máte-li ho větší množství, ale piškot může zůstat klidně holý. Stačí ho pak jen zasněžit strouhaným kokosem, případně moučkovým cukrem. V našem případě jsme použili přes jemné sítko prosáté kakao, které se na krémovém povrchu kupodivu nerozpustí, necháte-li moučník v chladu do druhého dne řádně ztuhnout a odležet.

Ingredience pro vídeňský tvarohový řez:
5 vajec 250 g krupicového cukru 125 ml oleje 250 g polohrubé mouky 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; na potření: 3 lžíce rybízové zavařeniny 1 lžíce vody; náplň: 150 g krupicového cukru 1 sáček vanilkového pudinku 350 ml mléka 100 g másla 500 g měkkého tvarohu; moučkový cukr a práškové kakao na posypání

Jak na to: (fotopostup najdete v galerii pod článkem ▼▼▼)

Celá vejce vyšlehejte důkladně s krupicovým cukrem a pramínkem do husté pěny zašlehejte olej. Stěrkou zvolna vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, vypracované těsto nalijte do pečkáčku cca 25 x 35 cm s listem papíru na pečení na dně a plát v troubě vyhřáté na 175 °C upečte (cca 20 až 25 minut, nutná zkouška špejlí!). U zchladlého lehce skrojte vyvýšený okraj a na délku ho 1x rozkrojte do podoby 2 stejně širokých pruhů. Jeden z  pásů uložte na podložku s listem čistého papíru na pečení a potřete ho džemem provařeným krátce s trochou vody (můžete v rendlíku na plotně nebo v misce v mikrovlnce).
Po zaschnutí ochrání vrstva džemu piškot před promáčením náplní. Na náplň svařte v kastrolu na plotně cukr s pudinkovým práškem a mlékem, pudink za stálého míchání provařte, odstavte a zcela vychladlý (nejlépe pod fólií, aby nevytvořil škraloup)) zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla. Stěrkou do krémového základu vmíchejte tvaroh a většinu náplně rozetřete na džemem upravený piškotový pás. Vrstvu přiklopte druhým pruhem a složený hranolek potřete celý zbylým krémem. Vše uložte v chladu a nejlépe na druhý den posypte povrch řezu přes šablonu kakaem, případně moučkovým cukrem.

 

Napsat komentář