HOBBYMANIE(5)

Závin 100x jinak, tentokrát slaný s chřestem a kozím sýrem

Zkrátka co si budeme namlouvat, vydařený závin nejen dobře chutná, ale také pěkně vypadá, zvlášť je-li dobře naporcovaný. Podtrženo a sečteno: Záviny lahodí chuťovým pohárkům i oku, a navrch s nimi není dvakrát mnoho práce!

Poměrně snadná a rychlá příprava, netradiční chuť a zajímavý vzhled, to jsou nesporné devizy tohoto receptu, ve kterém se snoubí chuť kozího sýru s chřestem. Mimochodem, věděli jste, že kozí mléko má jinou skladbu tuků než kravské? Navrch je lehce stravitelné, takže se téměř přibližuje mléku mateřskému. Všechna tato pozitiva se samozřejmě přenášejí i do podoby sýru.
A chřest? Ten se odedávna považuje za krále zeleninových druhů a skutečný elixír zdraví a mládí. Díky svému složení pomáhá udržet organismus ve skvělé formě a přináší mu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a jen zanedbatelně tuků a sacharidů. Jíst se tedy dá do sytosti, protože 100 g této zeleniny obsahuje jen 22 kcal, tedy 94 kJ. V chřestu jsou obsažené rovněž vitamíny typu B včetně kyseliny listové, dále obligátní „céčko“ a beta karoten. Z minerálů jsou to zejména draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo. A budete-li chtít tuto zdravou zavinutou bombu povýšit na opravdu mistrovské dílo, podávejte ji s hlávkovým nebo rajčatovým salátem.

Bezva finta: V základním receptu je uvedený kozí sýr tvarohového typu, ale použít lze i plísňový (typ hermelín), případně oba druhy najednou. Tvarohový se samozřejmě v zeleninové hmotě snadno rozmíchá a rozpustí, tužší hermelínový je potom třeba nahrubo nastrouhat na obyčejném struhadle. Nebojte se toho, jde to snadno, byť sýr zpravidla bývá uvnitř pěkně vyzrálý a měkký.

Závin s kozím sýrem a chřestem:
1 balíček listového těsta, 4 středně velké brambory, sůl, 1 svazek zeleného chřestu, 50 g rozehřátého másla, 1 kozí sýr žervé nebo 1 kozí sýr (tvarohový typ), mletý černý pepř, hladká listová petrželka (může být libeček nebo pažitka), 1 vejce na potření, hladká mouka na vál, máslo na formu

 

Jak na to krok za krokem:

Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále. V osolené vodě uvařte do poloměkka oloupané, na menší kostky nakrájené brambory. Přidejte oloupaný, na kostičky nakrájený chřest a společně vše dovařte. Asi 100 ml vývaru slijte do šálku a zbytek vody sceďte. Uvařenou zeleninu nechte krátce zchladnout, přidejte k ní rozpuštěné máslo a vmíchejte sýr Směs dobře promíchejte, dochuťte solí, pepřem a jemně sekanou listovou petrželí (pokud použijete libeček, přidejte ho jen trochu, je velmi aromatický a snadno by přebil jemnou chuť sýru). Bude-li připravená směs příliš hutná, zřeďte ji trochou vývaru z brambor a chřestu.
Směs rozložte v silnějším pruhu na rozválený plát listového těsta, vše zaviňte a nohavici na povrchu několikrát propíchněte vidličkou, aby připečení mohla unikat ven pára. Nakonec ji potřete rozšlehaným vejcem a na plechu s pečicím papírem potřeným máslem upečte v troubě vyhřáté na 220 °C dozlatova.

 

Napsat komentář