HOBBYMANIE(5)

Sýrové mističky: Těmhle mňamkám nikdo neodolá!

Z listového těsta je možné vytvořit spousty nevídaných delikates. Jsou to i tyto pohledné soudečky, kterým se říká paštičky. Skutečně nahradí klasické jednohubky. A přidají slavnostní tabuli ještě víc na důležitosti. Krémy se do nich totiž plní ze sáčku, protože luxusně musí vyhlížet i jejich finální úprava. Přitom samotné listové těsto je prakticky bez chuti, takže je lze naplnit čímkoli.

Výborné jsou pro tento účel sýrové krémy (viz recept) a různě pomazánky a pěny; paštičky o průměru o trochu větším je pak možné použít i jako samostatný předkrm. A samozřejmě se nabízí ještě náplně sladké, třeba ovocné. Důležitá je také skutečnost, že práce s listovým těstem je velice snadná, protože každý soudeček se skládá ze dvou až tří částí, přesněji koleček vypíchnutých z vyváleného plátu. Na spodní se klade v syrovém stavu další, případně dva, ale s vykrojenými kolečky uprostřed. To je vše. O ostatní se již postará těsto samotné.

Recept na paštičky se sýrovým krémem a hruškou:
1 balíček listového, 1 bílek nebo celé vejce na slepování a potření; sýrová náplň: 100 g másla, 150 g nivy, 200 g lučiny, zakysaná smetana, 1 až 2 jarní cibulky, sůl, mletý bílý pepř, sladká pevná hruška na ozdobu

Jak na to krok za krokem:

Z listového těsta vypracujte plát silný 4 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru 6 až 8 cm. Ve dvou třetinách celkového počtu plátků vykrojte ještě jedno menší kolečko; na každou paštičku budete tedy potřebovat jeden plátek celý a dva s vykrojeným středem (kroužky). Celá kolečka uložte na plech s papírem a potřete je rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem. Přiložte na ně po jednom kroužku a opět jeho vrchní stranu potřete. Následuje druhý prokrojený kroužek a finální potěr před pečením. Kousky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dorůžova a zchladlé plňte extra sýrovým krémem:
Změklé máslo vyšlehejte se strouhanou nivou a přidejte lučinu. Pěnu osolte, opepřete, zašlehejte do ní jemně nasekanou cibulku a zjemněte ji dle potřeby zakysanou smetanu. Odleželou v chladničce plňte do upečených listových paštiček a každý kousek nakonec ozdobte dílkem sladké hrušky.

Naše tipy: Při slepování vrstev těsta rozšlehaným vejcem i při finálním potěru kousků před pečením dejte pozor, aby nátěr nestekl na boky. Musí zůstat jen na vrchních ploškách, jinak se po stranách speče a nenechá těsto vyskočit do výšky!
Paštičky z listového těsta můžete naplnit libovolnou pomazánkou. Kromě sýrové se osvědčila šunková nebo křenová pěna a možností se nabízí ještě mnohem víc.

Napsat komentář