HOBBYMANIE(5)

Tajemství krtkova dortu pro zahradníky: Už víme, jak udělat věrohodnou „krtinu“

Motivů se slavným pohádkovým Krtečkem v kalhotách s kapsičkami najdete mezi cukráři na desítky, stejně jako mnoho dalších variací na téma tohoto zvířátka s heboučkým kožíškem, ale v reálu nevítaným hostem.

Základní problém u každého pokusu o takový tematický dort je ale v tom, jak vytvořit ten „pravý krtinec“. Proto nás zaujal recept cukrářky Ivany Egrtové, která nám také navíc prozradila návod na velmi jednoduché vymodelování tohoto malého zahradního desperáta…

Problém dortů pro zahradníky vyřešen, na „hlínu“ máme recept

Krtiny nevidí v zahrádce nikdo rád a jen zřídka jsou k vidění také na dortech. Důvod je prostý: Až dosud chyběl věrohodný materiál na jejich „výrobu“. Ivana Egrtová ovšem jednu zajímavou recepturu objevila a také ji s  úspěchem používá. A nejen na krtiny.

Ze stejné hmoty je rovněž možné ztvárnit zeleninové záhony, přesněji půdu na dortech zahradnických, a osvědčila se dokonce při obkládání pařezů pro tolik oblíbené ježky. S její pomocí je totiž možné docílit efektu krásně rozpraskané staré kůry, takže pařez nakonec vyhlíží jako skutečný (hmota se musí roztírat vidličkou).

Postavičky krtků Ivana modeluje co možná nejjednodušší (viz její realizace), a aby si práci ještě víc usnadnila, vyhlížejí z krtin jen zčásti; chybí jim zcela nohy. Což určitě ocení začátečníci v oboru sladkého modelování a těm pokročilejším tato finta zase ušetří spoustu času.

Recept na hmotu na krtiny:
Čokoládové müsli tatranka čokoláda na vaření. Postup: Tatranku jemně nastrouhejte a drť promíchejte s kupovanou müsli směsí (rovněž ji také podrtit). K suché směsi pak postupně přilévejte rozehřátou čokoládu. Vše samozřejmě míchejte, ale hmotu nedělejte příliš řídkou. „Měla by být naopak spíše sušší,“ doporučuje Ivana Egrtová. „A nakonec ji co možná nejrychleji zpracujte, aby nezačala tuhnout.

Intenzita zbarvení krtin či půdy na záhonech odvisí od kvality čokolády (nejlepší je tmavá na vaření). A aby jí nebylo zapotřebí mnoho, vyplatí se základ krtiny vymodelovat s piškotového korpusu (foto nahoře). Totéž pak platí o pařezech pro ježky

 

Napsat komentář