HOBBYMANIE(5)

Tatarák a la dikobraz: Odpůrci syrového masa se i tak naježí…

 

Hlavně z toho důvodu má tato pochoutka své zapřisáhlé odpůrce. Ovšem na druhé straně barikády jsou ti, kteří ho bezmezně milují. Nicméně ani těm se člověk jen tak nezavděčí, protože každý má rád trochu jinou kombinaci běžně používaných přísad. A těch je v této pomazánce hned několik. I z toho důvodu se v dobrých restaurací tatarský biftek podává na stůl v podobě polotovaru, který si může každý dochutit po svém. Ovšem podobné dikobrazy vám určitě nikde nenaservírují!

 

Tatarský biftek s cibulkou:
300 g pravé hovězí svíčkové, stolní olej, 1 cibule, 1 žloutek, plnotučná hořčice, ostrý kečup, worcesterová omáčka, sůl, mletý černý pepř, mletá sladká paprika; na ozdobu: 1 cibule, pár kuliček barevného pepře

Jak na pravý tatarák s bodlinami:

Maso pečlivě odblaňte a naškrábejte ostrým nožem, případně je 3x přemelte na masovém strojku. Jemnou míšeninu nejprve propracujte v dlaních s trochou oleje, postupně pak do ní zapracujte jemně nasekanou cibuli, žloutek, hořčici, ostrý kečup, worcester a podle chuti ostatní koření. Vidličkou a velkou lžící ji důkladně promíchejte a případně průběžně dochucujte. Měla by být jemně ostrá po koření s přiznanými aspekty dalších dochucovadel.
Dlaněmi potřenými olejem pak pomazánku zpracujte do podoby dvou koulí, ze kterých vytáhnete zašpičatělý zdvižený „nos“. Těla dikobrazů uložte na talíř, cibuli rozdělte na jednotlivé suknice (dužnaté slupky), nožem z nich odkrajujte klínovité bodliny a širší bází je zapichujte do masové směsi. Hlava je bez bodlin, pouze na ní pestrobarevným pepřem zvýrazněte oči a špičku čumáčku.
Autor: -iri-

 

Napsat komentář