HOBBYMANIE(5)

Trénink na léto: Zmrzlinový polárkový dort se sekaným karamelem

Dohromady dáte tento osvěžující sladký zázrak opravdu rychle, ovšem zkonzumovat ho musíte ještě rychleji. V teple a na slunci taje jako závod, což platí o každém mraženém pamlsku. Nicméně si musíte dopředu upéct dobrý korpus; osvědčil se bílkový, vydatně oříškový. A na něj lze koupenou zmrzlinu jednoduše rozetřít.
První vrstva může být vanilková, a aby toho nebylo málo, lze do lehce povolené smetanové hmoty vmíchat domácí, případně koupený nasekaný lísko-oříškový griliáš. Ve zmrzlině se kupodivu nerozpustí a kousky budou v náplni pěkně znát; mimo jiné zůstanou příjemně chrupavé. Vrchní vrstva pak může být barevně kontrastní, osvědčila se zmrzlina ovocná (lesní směs) a tytéž plody můžete nakonec použít na dekoraci.

Náš tip: Před plněním dortu nechte koupenou zmrzlinu ve vaničkách při pokojové teplotě povolit, ale jen krátce. Musí lehce změknout, ale nesmí se roztéct. Jakmile se dá rozpracovat lžící, i když to jde poměrně ztuha, můžete ji dle receptu dál zpracovat. Přestože bude dort z mrazničky řádně promražený, začnou se jednotlivé řezy na talířcích poměrně rychle roztékat. Podávejte je tedy a také konzumujte velice rychle, obzvláště za teplého slunečného počasí!

Recept na zmrzlinový dort se sekaným karamelem:
3 bílky 150 g krupicového cukru 150 g sekaných neloupaných mandlí (mohou být opražené lískové ořechy); náplň č. 1: 1 l vanilkové zmrzliny 100 g sekaného ořechového griliáše; náplň č. 2: 1 l zmrzliny s lesním ovocem; na dohotovení: čerstvé nebo kompotované měkké ovoce (např. maliny) čerstvá meduňka

Jak na to krok za krokem:

Z oddělených bílků vypracujte šlehačem pevný sníh a po lžících do něj zašlehejte cukr. Stěrkou zvolna vmíchejte sekané mandle, pěnovité těsto rozetřete do kruhové dortové formy o průměru 22 cm, vyložené papírem na pečení (může být čtverec 20 x 20 cm) a korpus při 170 °C upečte (cca 30 až 40 minut).
Vyklopený a zchladlý vložte do stejné formy vyložené čistým papírem, příp. použijte rozevírací ráfek stejného průměru. Obvod formy obložte opět papírem (může být fólie) a dovnitř rozetřete krátce povolenou vanilkovou zmrzlinu promíchanou se sekaným griliášem. Povrch uhlaďte, na světlou vrstvu rozetřete povolenou ovocnou zmrzlinu, povrch opět uhlaďte a nechte obsah formy zamrazit (cca 1 hodina). Před podáváním dort z formy uvolněte, boky uhlaďte a povrch ozdobte libovolně ovocem a lístky meduňky.

Napsat komentář