HOBBYMANIE(5)

Ty nejlepší z řezů: Okatá atrakce pro celou rodinu

Náplň mezi dvěma pláty křehkého tmavého těsta je opravdu výjimečná, protože její základ tvoří kaše svařená z hrubé mouky, cukru, pudinku a mléka. Připomíná tedy vydatnou krupicovou kaši, jejíž struktura se zašleháním do másla příliš nezmění, ale úžasně zjemní.
O další se pak postarají cukrářské piškoty máčené vydatně v tuzemáku, takže výsledkem je „buchta“ příjemně opojná. Pro děti tedy vhodná není, ale můžete ji v takovém případě upravit a piškoty smočte třeba v ovocném sirupu. A až řezy ochutnáte, nebudete se stačit divit, jak jsou jemné a hebké, přímo mechové. Ovšem musí se v chladu náležitě rozležet!

Recept na výborné rodinné řezy:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 50 g másla, 1 vejce, mléko dle potřeby; krém: 4 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce vanilkového pudinku, 200 g moučkového cukru, 500 ml mléka, 200 g másla, cukrářské piškoty, tuzemák; poleva: 150 g moučkového cukru, 1 lžíce vřelé vody, šťáva z 1 citronu

Jak na to krok za krokem:

V míse promíchejte sypké přísady, přidejte na kostičky pokrájené máslo, vejce, dle potřeby mléko a vše zpracujte do podoby tužšího vláčného těsta (lze v robotu). Rozdělte je na poloviny, z každé vypracujte na plechu s listem papírem na pečení plát a oba upečte (při 170 °C cca 10 až 15 minut).
Než zchladnou, připravte krém: V rendlíku smíchejte mouku s vanilkovým pudinkem a cukrem, přilijte mléko a vše svařte do podoby husté kaše (dobře ji provařte!). Vychladlou (ideálně pod fólií, aby nevytvořila na povrchu škraloup) zašlehejte po lžících do másla vypracovaného šlehačem doběla.
Polovinu krému rozetřete na první plát, vrstvu poklaďte piškoty smočenými v tuzemáku, na piškoty rozetřete zbytek krému, uhlaďte ho a opatrně přiložte druhý plát (pozor, je křehký!).
Mírně stlačený moučník přelijte citrónovou ledovou polevou: V misce vypracujte šlehačem moučkový cukr s horkou vodou a postupně přidávejte citrónovou šťávu. Hmota musí být hustá, ale roztíratelná. Vše pak nechte v chladu do druhého dne proležet.

Náš tip:
Základ krému je svařený z hrubé mouky, takže krém připomíná po vyšlehání s máslem výbornou krupicovou kaši. Díky tomu vyhlíží jako sražený, ale není tomu tak. „Sražená“ struktura není ani trochu na závadu!

Napsat komentář