HOBBYMANIE(5)

Překvapte hosty neobvyklou kuřecí pečínkou, srolujte ji!

Vyhlíží to jako nesplnitelný úkol, avšak vezmete-li si na pomoc menší ostrý nůž s nabroušenou špičkou, budete mít celé kuřátko vykostěné během několika minut. Postupujte dle našeho fotonávodu návodu a nestresujte se, když kdekoli cokoli proříznete nebo roztrhnete.
Na vykostěných prsou i stehnech jsou nakonec k dispozici pěkně masité faldíky, jež stačí skrojit, a takto získanými plátky případné defekty snadno zakryjete. Co se náplní týče, k dispozici je neuvěřitelná paleta možností.
V našem případě jsme do pepřem a bazalkou okořeněného plátu masa zarolovali vrstvu pikantního salámu chorizo s klobásou a sýrem, a vše jsme nakonec upekli v rajčatovém základu, který může být rovněž více či méně ostřejší chuti. Roládu rozdělenou na plátky můžete nakonec podávat s dušenou rýží, vařeným bramborem nebo i bramborovými nočky.

Náš tip:
Milovníci ostřejších jídel mohou použít jako základ pikantní rajčatovou omáčku. Pokud se pod roládou příliš vypeče nebo je řídká, zaprašte ji polohrubou moukou (1 lžíce), přilijte trochu vody a bez rolády vše ve vyhřáté troubě provařte. Omáčku lze nakonec dochutit solí a pepřem, příliš kyselou „vybalancujte“ trochou cukru (cca 1 lžíce).

Recept na kuřecí roládu v rajčatové omáčce:
1 vykostěné celé kuře sůl, mletý černý pepř čerstvá nebo sušená bazalka 200 g salámu chorizo 200 g klobásy chorizo 300 g směsi jemně strouhaných sýrů (mozzarella, eidam, niva apod.); omáčka: 2 plechovky sterilovaných rajčat (500 ml rajčatové omáčky) bazalka 4 stroužky česneku; příloha: vařená rýže těstoviny bramborové gnocchi opečené brambory

Jak na to krok za krokem:

Vykostěné kuře rozložte na fólii, místa, kde je pouze kůže (hřbet) překryjte plátky masa odkrojenými z prsou a vše přes fólii lehce naklepejte. Plát posypte solí, pepřem a jemně nasekanou bazalkou. Takto upravený povrch poklaďte plátky salámu chorizo a rozložte na něj na tenká kolečka nakrájenou klobásu.
Vrstvu uzeniny zasypte hojně směsí strouhaných sýrů (část odložte na dohotovení) a vše pomocí spodní fólie zaviňte. Roládu spíchněte párátky, případně ji zajistěte síťkou a uložte ji do pekáčku s vrstvou sterilovaných rajčat nebo rajčatové omáčky promíchané s drceným česnekem a sekanou bazalkou. Omáčkou přelijte i povrch rolády a vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C. Asi po 30 minutách pekáček vyjměte, povrch rolády posypte zbylým sýrem a nechte vše 10 minut zapéct.
Hotovu roládu z pekáčku vyjměte, odstraňte párátka či provázek a rozdělte ji na úhledné plátky. Kousky podávejte s libovolnou přílohou a vypečenou omáčkou (viz Náš tip).

Napsat komentář