HOBBYMANIE(5)

Už se vám také houby přejídají? Ale tyhle knedlíky jste asi ještě neochutnali!

Houbové knedlíky vás ani moc nezaměstnají; jejich příprava je totiž velice snadná. Myslete jen na to, že budete potřebovat spíše směs lesních hub s hříbky než jeden druh. Zcela nevhodné jsou v tomto případě lišky, podzimní ryzce či holubinky, byť jsou to jinak excelentní houby. Pro tuto úpravu se ovšem nehodí, protože výchozí hmotu patřičně „nespojí“.
Také myslete na to, že hotové knedlíky nebudou příliš velké (max. 4 až 5 cm), takže houby je třeba krájet opravdu nadrobno. Vaří se pak v osolené vodě přibližně 8 až 10 minut a scezené nechte před dalším zpracováním vychladnout. Hotové knedlíky můžete podávat jako přílohu k řadě dalších pokrmů (dobře vypadají na talíři rozpůlené) a dokonce mohou být i součástí polévky. Pro tento účel si ale připravte knedlíčky o trochu menší…

Kuřecí prsa s houbovými knedlíčky:
150 g směsi hub, 1 lžíce másla, sůl, mletý černý pepř, 2 vejce, 1 houska, 50 ml mléka, sekaná petrželka, strouhanka dle potřeby; kuřecí plátky se šafránovou omáčkou: 600 g kuřecích prsou, sůl, mletý pepř, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sladká smetana, pravý šafrán nebo kurkuma

Jak na to (fotonávod  na mňam masíčko najdete pod článkem▼▼▼)

  Očištěné a drobně pokrájené houby uvařte v osolené vodě. Zvlášť utřete máslo se solí a pepřem, přidejte oddělené žloutky, na kostičky nakrájenou housku namočenou v mléce a vyždímanou, a vše promíchejte. Dále přidejte scezené houby, sekanou petrželku a vypracovanou hmotu vylehčete sněhem ze dvou bílků. Tvarujte z ní ne příliš velké koule (knedlíky) a uvařte je v osolené vroucí vodě. Kuřecí prsa naklepejte přes fólii, osolte je, opepřete a na másle je na pánvi z obou stran orestujte. Maso vyjměte, výpek zaprašte moukou, zalijte vše smetanou a rozšlehejte. Je-li omáčka hustá, zřeďte ji trochou mléka. Dle chuti přidejte šafrán či kurkumu, sůl a vše provařte.
Náš tip:
Houbové knedlíky představují skvělou přílohu k plátkům kuřecího masa na šafránové omáčce. Její základ tvoří jemný bešamel dochucený a obarvený pravým šafránem nebo kurkumou.

Napsat komentář