HOBBYMANIE(5)

Lívance podle receptu Pepka Námořníka, tedy se špenátem

Samozřejmě platí, že lívance by měly být o trochu vyšší, takže těsto s trochou prášku do pečiva bude výhodou. Ale myslete na to, že by nemělo být sladké, vždyť náplň bude tvořit delikátní špenátová míchanice na základu z orestované uzené slaniny s česnekem.

A věřte, že dobrota je to taková, že budete mít co dělat, abyste ji uchránili až do doby, kdy budou lívanečky upečené. Nejen před ochutnávači zvenčí, ale i před sebou samým! A místo sytého sýrového bešamelu je můžete nakonec ozdobit kopečkem bílého jogurtu, pokud držíte dietu, anebo naopak majolkou, chcete-li si dopřát opravdovou kalorickou bombu.

Recept na lívanečky se špenátem a sýrovou omáčkou:
120 g hladké mouky
2 vejce 250 ml mléka sůl, špetka prášku do pečiva olej na smažení; náplň: 500 g špenátových listů 100 g uzené slaniny (špek) 2 stroužky česneku sůl mletý černý pepř; bylinkový bešamel: 30 g másla 30 g hladké mouky 150 ml smetany 100 g smetanového taveného sýra bylinky dle chuti

Jak na to krok za krokem

Do mléka nasypte mouku, přidejte vejce, sůl a špetku prášku do pečiva, chcete-li vyšší lívanečky, dobře vše našlehejte a nechte řídké těsto 10 minut odstát. Vyhřátou pánev na plotně potřete lehce tukem (může být olej), naběračkou vytvořte čtyři lívanečky a upečte je po obou stranách dorůžova.

Zvlášť vyškvařte na pánvi drobně pokrájenou slaninu, přidejte jemně sekaný česnek, a když se rozvoní, smíchejte základ s nahrubo sekaným špenátem, opláchnutým a zbaveným stonků. Špenát krátce orestujte (zmenší objem), osolte ho a dle chuti opepřete.
Směs pak naložte na upečené lívanečky a navrch dejte kopeček bylinkového bešamelu. Jeho základ tvoří světlá jíška z másla a hladké mouky, do které na pánvi zašleháte smetanu. Jakmile se provaří, rozehřejte v něm tavený sýr a přidejte sekané bylinky. Lívanečky můžete ještě přizdobit pažitkou nebo petrželkou.

Napsat komentář