HOBBYMANIE(5)

Nepečený dort s nejmechovějším mousse: Obrněný Holanďan

Tvrzení o nejjemnějším obsahu není ani trochu nadnesené; smetanovou podstatu totiž tvoří vyšlehaná smetana, tedy šlehačka (ideálně rostlinná), zpevněná jednoduchým máslovým krémem ochuceným trochou kondenzovaného proslazeného mléka. Žádná želatina zde není zapotřebí, což ocení hlavně alergici. A obavy, že náplň neztuhne, hoďte klidně za hlavu.
Zmíněný krém pěnu bezpečně podrží a dort se navíc podává dobře vychlazený. Z toho vyplývá, že určený je pro rychlou spotřebu a počítat se příliš nedá ani s jeho převozem na delší vzdálenosti. Naopak vyzdvihnout je třeba skutečnost, že jednoduché složení a nepečená podstata zde nabízejí poměrně zajímavou variabilitu. Týká se to především volby vhodných sušenek (původní receptura pracujte se základem rozmělněným s trochou rozehřátého másla a natlačeným do formy) a také finální úpravy.

Ingredience pro holandský smetanový dort:
1 balení slepovaných sušenek s čoko náplní (Disco); náplň: 250 g másla
, 180 g moučkového cukru, 80 ml proslazeného kondenzovaného mléka, 600 ml smetany ke šlehání; poleva: 200 g kvalitní hořké čokolády, 10 g másla, 150 ml zakysané smetany; na dohotovení: 2 balíček světlých žloutkových věnečků (sušenky), čoko poleva

Jak na to (fotonávod najdete v galerii pod článkem▼▼▼):

Kruhovou formu nebo ráfek o průměru 22 cm vyložte folií a na dno rozložte plněné sušenky s čoko náplní (jejich tvar případně upravte na prkénku nožem). Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a zašlehejte do pěny kondenzované mléko. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku a máslový krém do pěny postupně zašlehejte. Veškerou náplň rozetřete na sušenky ve formě, povrch uhlaďte a uložte vše na chvíli v chladu. Mezitím rozehřejte opatrně v mikrovlnce na kousky nalámanou čokoládu a vymíchejte ji dohladka s máslem. Dále do základu vmíchejte zakysanou smetanu a hmotu (ganache) rozetřete na vrstvu smetanové náplně ve formě. Vše pak nechte do druhého dne v chladu proležet. Ztuhlý dort z montáže uvolněte a bok ozdobte sušenkovými věnečky, jež jste na kusu papíru na pečení naplnili v předstihu rozehřátou čoko polevou. Dort podávejte rozdělený na kousky dobře vychlazený.

Náš tip:
Na holandský dort patří dobré holandské kakao, není tedy od věci jím povrch před obložením sušenkovými věnečky poprášit. Případně můžete z receptury zcela vypustit čoko ganache (viz recept) a kakaovým práškem pak posypte přímo povrch bílé smetanové pěny. Holandský dort má mnoho variací, takže použít lze rovněž strouhanou čokoládu, různé čoko granuláty apod. Jestliže se vám podaří koupit pohledné libovolně dekorované sušenky, potom jimi dort bez okolků obložte. V našem případě jsme zvolili tradiční věnečky, jejichž středy jsou vyplněné rozehřátou čoko polevou.

 

Napsat komentář