HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (III.): Tentokrát broskvičky jako čerstvě utržené!

Pečení a zdobení to není složité, na realizaci tohoto receptu si pouze musíte připravit formičky určené k pečení perníkových vánočních koulí (ideální jsou kovové polokoule o průměru 5 cm). Bez nich se neobejdete. Že se musí vytřít tukem a vysypat hrubou moukou, než do nich nalijete připravené piškotové těsto (může být jakékoli osvědčené), je pak nad slunce jasné.

A pokud snad upečené kousky nepůjdou z formiček vyklopit, nemusíte ještě zoufat. Máme pro vás jednoduchý recept: vydloubněte je opatrně malou lžičkou. Upečené a uprostřed trochu vydlabané polokoule tvoří základ těchto originálních sladkých kousků. Z toho vyplývá, že vždy dvě se musí naplnit a slepit k sobě, ideálně máslovým krémem s přídavkem kompotovaných broskví. Díky tomu také na jejich povrchu vznikne pro broskve charakteristická rýha.

Žádná velká věda není ani barvení připravených koulí s krémovou náplní uvnitř. Recept je jednoduchý: Prostě je stačí potřít broskvovým nálevem obarveným červeně. Žlutá není zapotřebí, protože původně zlatavý piškot broskve krásně dotónuje. A finální obalení v krupicovém či krystalovém cukru je pak pouhá hračka.
(fra, iri)

Recept na broskvičky s krémovou náplní: 3 vejce 3 lžíce krupicového cukru 4 lžíce polohrubé mouky; krém:  125 g másla 200 ml mléka 0,5 sáčku vanilkového pudinku broskvový kompot včetně nálevu

Jak na to krok za krokem

Vejce vyšlehejte s cukrem a do pěny zlehka vmíchejte po částech mouku. Těsto rozdělte lžící do formiček určených na pečení vánočních perníkových koulí, jež jste vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Neplňte je až po okraj! Naplněné formičky uložte na plech a vložte do trouby (kousky se pečou při 180 ºC dorůžova).

Po vyjmutí z trouby horké polokoule z formiček vyklopte (můžete si pomoci lžičkou), nechte je vydýchat a jejich středy opatrně vydlabejte (opět se osvědčila lžička). Připravte si krém, tady je recept: Pudinkový prášek smíchejte se lžící cukru, zalijte mlékem, uvařte za stálého míchání pudink a nechte jej pod fólií vychladnout, aby se na něm nevytvořil škraloup.

Po lžících jej pak zašlehejte do našlehaného másla, vmíchejte nadrobno pokrájené kompotované broskve a krémem vždy dvě vydlabané polokoule naplňte a spojte. Trochou krému uhlaďte spoje. Slepené koule potřete šťávou z kompotu obarvenou trochou červené potravinářské barvy (přidat lze i rum), každou hned obalte v krupicovém cukru a vložte do papírového košíčku.
-fra, iri-

Napsat komentář