HOBBYMANIE(5)

Vyzvídáme u Italů: Jak připravit pravé Gnocchi se sýrovou omáčkou?

Základ dobré omáčky tvoří tavený sýr, rozehřátý opatrně na mírném plameni v rendlíku. Začne-li se z něj tvořit cosi, co připomíná dělovou kouli, potom sáhněte rychle po smetaně (stále ji mějte na dosah jako balíček první pomoci), trochu jí přilijte a sýr se nakonec za stálého míchání určitě rozpustí.

Na co ještě dávat pozor?

Další potíž se může dostavit při dochucování omáčky solí. Buďte opatrní, protože sýry jsou samy o sobě poměrně slané, takže omáčku dochucujte spíše jednotlivými krystalky než špetkami! O jiných problémech spojených s přípravou tohoto pokrmu už nevíme.
Popojděme tedy k obecnějším zásadám. Budete-li se chtít pochlubit sousedům, že dnes vaříte gnocchi, potom dbejte na výslovnost; správně se říká „ňoky“. Na gňóči, ňóči, gnoky či gnochy a jiné paskvily rychle zapomeňte. A co jsou vlastně gnocchi zač? Jsou to malé knedlíčky z brambor, mouky s dalších přísad, které se liší podle zvyklostí v té které oblasti Itálie. Ovšem v tamní kuchyni jde o jednoznačně o nejoblíbenější přílohu.

Gnocchi se sýrovou omáčkou a špenátem:
Bramborové gnocchi (hotový polotovar), sůl; omáčka: 100 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 3 trojúhelníčky taveného smetanového sýra, sladká smetana podle potřeby, 200 g čerstvého listového špenátu, 100 g eidamu, sůl, mletý černý pepř, 20 g másla

 

Jak na to:

Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi ji krátce orestujte. Přidejte česnek nakrájený na plátky, krátce jej osmahněte a stáhněte plamen. V tomto základu nechte roztopit tavený sýr; bude-li hmota příliš hustá, přilijte smetanu. Poté přidejte opláchnuté špenátové listy natrhané na kousky a vše nechte krátce přejít varem.
Na zahuštění přidejte eidam nastrouhaný najemno. Osolte a opepřete dle chuti a na zjemnění použijte oříšek másla. Do většího hrnce dejte vařit vodu se solí. Do vroucí vody nasypte gnocchi a nechte je přejít varem. Jakmile vyplavou na hladině, jsou hotové. Sceďte je, dejte na teplý talíř a podávejte se sýrovou omáčkou.

Napsat komentář