HOBBYMANIE(5)

Možná až příliš civilizovaný dort „Egypťan“… Ale za hřích stojí!

Budete-li chtít v Egyptě ochutnat náš egyptský dort, možná se na vás usměje štěstí v některé z luxusních cukráren západního typu či „nóbl“ hotelových restaurací. Nicméně vědět je třeba, že receptura je dozajista dílem některého z evropských cukrářských mistrů, který se jen snažil atraktivním názvem přilákat pozornost široké veřejnosti.
Není divu, dortík je to opravdu famózní: Jeho základ tvoří 3 bílkové ořechové pláty proložené vrstvami žloutkového krému s vařeným základem a šlehačkového, rafinovaně ochuceného strouhanými lískovými ořechy, jež se používají i na dekoraci.
A protože korpusy jsou 3 a výchozí těsto jen jedno, je třeba dopředu zvážit, zda máte k dispozici 3 stejně velké formy či ráfky o průměru 24 cm. Není-li tomu tak, potom těsto nepřipravujte najednou. Než byste upekli první plát, spadlo by a nebylo k užitku. Raději pak základní přísady rozdělte na 3 díly a těsto na každý z plátů šlehejte zvlášť.

Recept na Egyptský dort:
2 bílky, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce hladké mouky, 40 g nahrubo sekaných lískových oříšků; krém č. 1: 1 sáček vanilkového cukru, 6 lžic krupicového cukru, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 340 ml mléka, 6 žloutků, 170 g másla; náplň č. 2: 300 ml smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 120 g jemně strouhaných lískových oříšků; na dohotovení: šlehačka, strouhané lískové oříšky

Jak na to krok za krokem:

Do pevného sněhu z bílků zašlehejte po lžících cukr, stěrkou do pěny zapravte ořechovou strouhanku smíchanou s moukou, těsto zlehka propracujte, rozdělte je do 3 forem o průměru 24 cm (na dno je třeba uložit list papíru na pečení) a pláty v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 20 až 25 minut). Mezitím připravte základ na krém č. 1 (viz fotonávod): V rendlíku na plotně promíchejte škrob s oběma druhy cukru, přilijte mléko, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte.
Hned po odstavení do něj vmíchejte žloutky (jeden za druhým) a pod fólií nechte základ vychladnout. Zchladlý pudink zašlehejte postupně do másla vypracovaného šlehačem doběla. Zvlášť vypracujte ze smetany s moučkovým cukrem šlehačku a vmíchejte do ní jemně strouhané ořechy (krém č. 2 viz fotonávod).
První ze zchladlých plátů potřete třetinou žloutkového krému, přidejte vrstvu oříškové šlehačky, přiložte další plát a postup opakujte. Složený korpus potřete celý zbylou oříškovou šlehačkou, povrch posypte ořechovou strouhankou a přidejte šlehačkové i krémové pusinky.

Náš tip:
Posypete-li celý povrch šlehačkou potřeného korpusu ořechovou drtí, budou se vám na ní špatně tvořit dekorativní krémové pusinky (nepřichytí se k podkladu a nebudou se oddělovat od zdobičky). Proto po obvodu ponechte volný pruh, případně drť prosypte přes dekorativní šablonu (viz postup č. 6).

Napsat komentář