HOBBYMANIE(5)

Zaskleno v průzračném rosolu: Šunkové závitky po našem

Pustíte-li se do vaření rosolujícího vývaru sami např. z vepřových nožiček, potom výsledkem vašeho snažení bude domácí huspenina, tedy sulc, který je více či méně zakalený. A chcete-li aspik čistý, téměř čirý, potom použijte kupovanou želatinu.
Při přípravě aspiku postupujte zásadně dle návodu od výrobce. Někdy se v troše vody nabobtnalá želatina rozpouští v horké tekutině, jindy by se měla krátce povařit. Jako základ se zpravidla nepoužívá čistá voda, ale vývar – masový či zeleninový, ochucený kořením a octem (viz náš recept). Případně můžete zkusit zředěný lák ze sterilovaných okurek, je-li chutný. Fantazii se meze nekladou. Připraveným, téměř vlažným roztokem pak zalijte nejen klasické plněné rolky (šunkové nebo salámové), podobně lze „zasklít“ i chutnou masovou směs, skrumáž blanšírovaných zelenin se sýrem a další dobroty. Je pak samozřejmě na vás, jakou formu a styl zdobení zvolíte.

Náš tip:
V aspiku „zasklené“ dobroty mohou mít celou řadu podob; na dort se hodí rozevírací kruhová forma a nic nezkazíte s bábovkou. Ideální jsou kousky vyklopené z formy na srnčí hřbet či podkovu, jež se dobře dělí na řezy. Anebo zvolte podobu jednoporcových kousků z malých formiček. Vyklápění jakéhokoli aspikového výrobku si pak usnadníte, nahřejete-li formu zdola v teplé vodě.

Recept na lahůdkové šunkové závitky v aspiku:
8 plátků šunky » bramborový salát » na ozdobení: čerstvá nebo sterilovaná kapie » listová petržel; rosol: 250 ml vody » 50 ml octa » 1 mrkev » 1 středně velká cibule » 3 kuličky nového koření » 5 kuliček černého pepře » 1 bobkový list » 4 lžičky cukru » 1 lžička soli » 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku a aspik

Jak na to krok za krokem:

Vždy dva plátky šunky přeložte přes sebe do podoby obdélníku, k jednomu konci naložte salát a vše opatrně srolujte. Smotky uložte jeden vedle druhého do ne příliš velké nádoby (miska, pekáček apod.) a každý ozdobte libovolně zeleninou. Do vody v rendlíku na plotně vložte na čtvrtiny nakrájenou očištěnou mrkev, překrojenou oloupanou cibuli, přidejte ocet, veškeré koření včetně bobkového listu, cukr i sůl a nechte vše 10 minut povařit.
Po odstavení horký nálev sceďte, dolijte ho vodou na 500 ml a nechte v něm rozpustit v troše vody nabobtnalou želatinu (nutno prohřát, ale nevařit!). Chladnoucí tekutinou závitky v misce zvolna zalijte a uložte vše v chladu. Ztuhlý obsah rozdělte nožem do podoby úhledných kousků a podávejte je s čerstvým pečivem.

NEPŘEHLÉDNĚTE!!!
Tento recept jsme převzali z nového vydání časopisu Knihovnička Recepty, který je právě na novinových stáncích. Najdete v něm spoustu fotonávodů na sváteční dobrůtky, ať už jsou to sladké pamlsky nebo lahůdky pro opravdové labužníky. tentokrát na téma „přijela pouť“. Najdete v ní spoustu fotonávodů na sváteční dobrůtky, ať už jsou to sladké pamlsky nebo lahůdky pro opravdové labužníky.

Napsat komentář