HOBBYMANIE(5)

Ananasové orgie (I.): Znáte dort, zvaný Diplomat?

Názvy některých dezertů bývají zahalené více či méně neprostupnou rouškou tajemství a je to i případ tohoto dortu. Pravda ovšem je, že na jakékoli diplomatické recepci by stoprocentně zazářil. Není to totiž žádný drobeček, ale piškotový obřík o průměru 26 cm, po zchladnutí 2x prokrojený a naplněný spoustou fajnového ananasem ochuceného krému, který má spíše konzistenci jemné pěny zpevněné želatinou.

Dort Diplomat: Je jeho kolébkou Francie?

Ananasový mousse – tak by se dala náplň charakterizovat. Originální postup v průběhu její přípravy napoví, že recept se se zrodil zřejmě ve Francii, která platí za kolébku nejfajnovějšího cukrařiny. V čem spočívá tajemství úspěchu? Postupujte podle našeho receptu a nenechte se odradit, že je třeba šlehačem vypracovanou pěnu z vajec a cukru rozmíchat s mlékem a poté ji za stálého míchání zdlouhavě vařit na mírném ohni.
Věřte, že po nějaké době skutečně zhoustne. Základ míchejte poctivě bez přestávky, jinak se u dna připálí a vzniklé „cucky“ vše nenávratně znehodnotí! Jestliže tento krok ustojíte, po odstavení v horkém základu rozpustíte v ananasovém sirupu nabobtnalou želatinu včetně rozdrcené dužniny a do zchladlého vmícháte pevnou šlehačku, máte již dokonale vyhráno!

Recept na ananasový dort Diplomat:
8 vajec » 8 lžic krupicového cukru » 1 sáček vanilkového cukru » 8 lžic polohrubé mouky » 1 sáček kypřicího prášku do pečiva; náplň: 6 vajec » 400 g krupicového cukru » 300 ml mléka, 6 plátků želatiny » 100 ml šťávy z ananasového kompotu » 350 g drceného ananasu (scezené kousky) » 200 ml smetany ke šlehání; na dohotovení: 300 ml smetany ke šlehání » kompotovaný ananas (kolečka) » čerstvý rybíz » případně jiné drobné ovoce

Jak na to krok za krokem:

Z oddělených bílků vypracujte sníh a zašlehejte do něj po lžících oba druhy cukru. Dále do pěny zašlehejte žloutky, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, zvolna propracované těsto nalijte do formy o průměru 26 cm s papírem na dně a korpus při 170 °C upečte (cca 20 až 30 minut, nutná zkouška špejlí!). Vyklopený a zchladlý 2x prokrojte a připravte náplň: Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny (zdvojnásobí původní objem), přilijte mléko, vše promíchejte, přelijte do kastrolu a na plotně základ za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne.
Po odstavení rozpusťte v horké hmotě v ananasovém sirupu nabobtnalou želatinu, přidejte drcené kousky ovoce a do vlažné hmoty nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu (šlehačka). Jeden z piškotových plátů vložte do původní formy vyložené fólií, pokropte ho sirupem z kompotu a nalijte na něj polovinu vymíchané tuhnoucí náplně. Přiložte druhý plát, nalijte na něj zbylou náplň a vše zaklopte třetím piškotem.
Vše uložte nejlépe přes noc v chladu. Ztuhlý korpus z formy vyjměte, celý potřete šlehačkou (lze ochutit cukrem), dozdobte ho plátky ananasu, rybízem či jiným ovocem a samozřejmě zbylou šlehačkou.

Náš tip:
Propadl se vám v závěru pečení příliš velký piškot ve formě a vytvořil „lavór“? Budete-li mít s prokrajováním takového korpusu potíže, protože se vrchní plát téměř rozpadl, potom ho použijte jako vnitřní výplň složeného dortu, zatímco pohledné pláty budou tvořit jeho spodek a vrch.
NEPŘEHLÉDNĚTE! Nechcete čekat na další recepty dortů s ananasem? V novém vydání časopisu Dorotmánie je najdete hned. Ale také zde najdete Malého mořského poustevníčka i sladkou kabelku, která je doslova k sežrání. Takže navštivte co nejdříve nejbližší trafiku, ať se dostane i na vás!

 

 

Napsat komentář