HOBBYMANIE(5)

Dobrůtka nad všechny jiné: Čokoládový dortík s cesmínou

Ano, opravdu to jde dohromady! Ale myslete na to, že povrch naplněného a složeného korpusu je třeba potřít před potažením vrstvou máslového krému. Jinak by se potah zvlhčovaný zdola smetanovou pěnou roztekl!
Tento dort je čokoládový uvnitř i na povrchu, ozdobený půvabnými cesmínovými lístky vytvarovanými speciálním tvořítkem z plátku zeleně obarvené modelovací hmoty. Chybět v nich samozřejmě nesmí červené kuličky (stejná hmota), imitující plody této pichlavé dřeviny. Je to sice jen malý dortík o průměru 18 cm (tzv. batul), ale opravdu výborný. Čokoládový piškot uvnitř je totiž ozvláštněný smetanovou pěnou ochucenou delikátním zázvorem, citrónovou šťávou a mandlovým marcipánem.

Recept na dort s cesmínou, čokoládový na povrchu i uvnitř:
100 g másla 120 g moučkového cukru 3 vejce 120 g hladké mouky 1 lžička kypřicího prášku 3 lžíce kakaa; náplň: 5 plátků želatiny 200 g bílého jogurtu 50 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička jemně strouhaného zázvoru 200 ml smetany na šlehání 1 lžíce citrónové šťávy 100 g mandlového marcipánu; na dohotovení: 100 g másla 30 g moučkového cukru 1 lžíce kakaa osvědčená potahovací hmota stříbrné perličky zelená a červená gelová barva

Jak na to? (Podrobný postup najdete také ve fotogalerii):

Do utřeného másla s cukrem zašlehejte opatrně vejce a vmíchejte do pěny směs mouky s prosátým kakaem a práškem do pečiva. Formu o průměru 18 cm vyložte papírem, naplňte těstem a pečte při 170 °C asi 30 až 40 minut. Želatinu namočte v troše vody a nabobtnalou rozehřejte. V misce utřete marcipán s citrónovou šťávou a cukrem a přidejte zázvor.
Dále vmíchejte „zakysku“ a zašlehejte vše do pevné šlehačky. Část pěny vmíchejte metličkou do tekuté želatiny a hned hmotu zašlehejte zpět do zbytku smetanového základu. Vychladlý korpus 2x prokrojte a naplňte krémem. Na povrchu dort potřete krémem z vyšlehaného másla s cukrem a kakaem a po zchladnutí celý potáhněte plátem oblíbené hmoty (buď tmavé, nebo obarvené kakaem). Bok (extra pruh) i vrchní kruhový plátek ozdobte šablonami na patchwork (mřížka), přidejte perličky a po obvodu jej ozdobte lístky cesmíny.

Napsat komentář