HOBBYMANIE(5)

Jemné koblížkové kroužky s jihočeskou majonézou

Pro dobu půstu, velikonoční svátků a všemožné jarní slavnosti je toto pečivo jako stvořené. Zvláště, když naše koblížkové kroužky připravíte s opravdu nefalšovanou jihočeskou Zárubovou majonézou, tak, jak jsme ji použili i my.

Proč vsadit při přípravě kynutého koblihového těsta na majonézu?

Tento výrobek na bázi rostlinného oleje a žloutků supluje přídavek jakéhokoli tuku, např. másla, oleje či sádla a výsledkem vašeho snažení bude pečivo o poznání nadýchanější, mechovější. Tuto strukturu si navíc podrží o trochu déle; ještě na druhý den bude jako čerstvě vysmažené. A protože dobrá „majoléna“ obsahuje sůl, netřeba ji přidávat do sypkých přísad. A ještě jedna dobrá rada: Spíše vsaďte na kroužky menší velikosti, příliš velké by vyhlížely jako pneumatiky!

Co budete potřebovat:
550 g hladké mouky, 1 balíček droždí (42 g), 3 lžíce krupicového cukru, 300 ml mléka, 100 g majonézy, 3 žloutky, jemně strouhaná kůra z 0,5 citronu; olej na smažení, moučkový cukr na posypání

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem)

Rozdrobené droždí v misce utřete s 1 lžící cukru a 1 lžíci mouky, přidejte trochu vlažného mléka, promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Ve větší zadělávací míse promíchejte mouku se zbylým cukrem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou, nalijte do důlku připravený kvásek, přidejte majonézu, žloutky a zbylým vlažným mlékem zadělejte nejlépe v robotu vlažné měkké těsto. Mísu překryjte folií či utěrkou a obsah nechte v teple vykynout (cca 40 minut).
Jakmile těsto zdvojnásobí původní objem, vyklopte je na hladkou moukou poprášený val, krátce je přehněťte, bochánek rozdělte na 2 díly a z každého vyválejte postupně plát silný 1 cm, ze kterého vypíchnete např. skleničkou kolečka o průměru 8 cm.
Kousky přeložte na plech s listem papíru, v každém vykrojte ještě jedno menší kolečko a kroužky nechte odkynout. Vkládejte je pak po 3 nebo 4 do kastrolu s rozehřátým olejem a smažte je po obou stranách dozlatova. Z hotových kroužků odsajte papírovou utěrkou přebytečný olej a ještě teplé poprašte moučkovým cukrem.

Náš tip: Vykrojené středy kroužků (malá kolečka) nechte rovněž dokynout a vysmažte je jako koblížky. Zchladlé můžete plnit pomocí sáčku s ostrou špičkou vhodným džemem (napichují se ve světlém středovém pruhu). Koblížky jsou natolik nadýchané, že dutina uvnitř pojme dostatek náplně.

Napsat komentář