HOBBYMANIE(5)

Nový seriál Grilovačka, s námi hračka: Nejprve si dáme startovací mňamku

Princip ale zůstává stále stejný. Příprava jídla u otevřeného ohně není jen o potravě, jde především o společenské setkání. V Americe a Austrálii tomu sice říkají barbecue, my ale zůstaňme u naší klasické české grilovačky, kdy na zahradu pozveme rodinu nebo přátele, povídáme si, popíjíme a zároveň připravujeme dobrůtky.
Své blízké ovšem můžete v tomto směru velmi příjemně překvapit. Náš seriál Grilovačka, s námi hračka z vás totiž udělá mistry v oboru. Postupně budeme přinášet recepty, podle kterých se naučíte speciality vyhlášených šéfkuchařů a získáte i cenné rady, na co si dát při grilování pozor.

Navnaďte hosty malými mňamkami

Než se vrhnete na hlavní pokrm, vsaďte na tzv. startery, tedy drobné startovací mňamky, které vaše hosty navnadí na další kulinářské zážitky. Mějte ale na paměti, že startery mají chuťové buňky pouze povzbudit pro další hodování a nikoliv je hned unavit. Podávejte tedy každému jen malou porci. Pro začátek pro vás máme několik receptů, kterými své hosty určitě překvapíte:

Recept na sýr na grilu s tapenádou:
Tapenáda: 250 g vypeckovaných černých oliv 60 g kaparů 5 lístků čerstvé šalvěje 2 hrubě krájené stroužky česneku 90 ml oleje 2 lžičky balzamikového octa šťáva a strouhaná kůra z 0,5 citrónu; ořechová zálivka: 2 lžičky bílého vinného octa 4 lžičky citrónové šťávy sůl, mletý černý pepř krupicový cukr 4 lžíce ořechového oleje 6 lžic rostlinného oleje; Na grilovačku: 6 malých kozích sýrů zelné a salátové listy

Jak na to: Nejprve připravte tapenádu. Všechny ingredience zpracujte v mixéru na mírně zrnitou kaši. Zároveň udělejte ořechovou zálivku. V misce rozšlehejte všechny ingredience a postupně přilévejte za stálého šlehání oba oleje, aby vznikla emulze. Sýry podélně rozpulte a grilujte 2 minuty „pokožkou“ dolů, až se začne mírně roztékat. Poté je rozložte na talíře na zelné a salátové listy, zalijte ořechovou zálivkou a přidejte lžíci tapenády. Podávejte s pečivem, ideální je italský chléb focaccia.

Recept na krevetové špízky s chilli omáčkou:
1 kg krevet olivový olej 4 stroužky česneku 1 svazek zelené petrželky sůl mletý černý pepř; omáčka: 100 g medu 3 lžíce sójové omáčky 3 stroužky česneku 1 chilli paprička 0,5 svazku čerstvého koriandru citrónová šťáva

Jak na to: Krevety vložte do marinády z oleje, třeného česneku, sekané petrželky, soli a pepře. Nechte je marinovat zhruba 3 hodiny. Poté je vložte do grilovací misky a za občasného obracení grilujte zhruba 12 minut. Mezitím připravte omáčku: Smíchejte med se sójovou omáčkou, třeným česnekem, jemně sekanou papričkou a koriandrem. Poté dochuťte citrónovou šťávou. Omáčku podávejte v oddělené misce.

Recept na hlívu s citrónovým olejem:
800 g
hlívy ústřičné 3 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje 2 lžíce citrónové šťávy sůl, mletý černý pepř 6 snítek oregána

Jak na to: Houby očistěte a odřízněte jim nohy. Lisovaný česnek dejte do oleje, přimíchejte citrónovou šťávu, silně osolte, opepřete a vložte celé snítky oregána. Svazek koření použijte jako štětec a houby směsí potřete, položte je na gril a grilujte z každé strany asi 5 minut. Průběžně je olejem potírejte.

Napsat komentář